"İnsanlık gündemimizi yeniden gözden geçirmeliyiz..."

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Ukrayna'ya saldırısından kaynaklanan problemleri gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 15:01
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bugün 23 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenmekte olan Dünya İnsanı Zirvesi'nin açılış konuşmasında, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalardan ve Kırım'daki insan hakları ihlallerinden bahsederek Rusya'nın insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Rusya'nın uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini belirten Poroşenko, Kırım'ın işgalinin Kırım halkını mağdur ettiği gibi Donbas bölgesindeki çatışmanın da binlerce kişinin hayatına mal olup milyonlarca insanı yerinden ettiğini söyledi.

"Bir zamanlar bağışçı konumundaki Ukrayna, insani yardım alan bir ülke haline geldi. Bu yaşadığımız tecrübe sonucunda şunu gördük ki insani eyleme geçebilmek için acilen yeni bir paradigma uygulanması gerekiyor. Milyonlarca kişinin çektiği acıları sonlandırmak için de insanlık gündemimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor." diyeen Poroşenko, Ukrayna'nın insanlık ve temel sorunlar gündemini desteklediğini belirtip, ülkesinin sürdürülebilir siyasi iradeyle krizlerin çözümünde destek vereceğini ifade etti.

Ukrayna'nın sivillerin korunması ve insani yardımların gerekli yerlere hızla ulaştırılması için ilgili tüm uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu da söyleyen Poroşenko, Ukrayna'nın bağış yapan toplulukların Çernobil reaktörü hususundaki çalışmalarını desteklemeyi kabul ettiğini de beyan etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun yanı sıra İstanbul’da 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’ne Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov’un da katıldığı bildirildi.   Dünya İnsani Zirvesi’nin amacının, küresel çapta yaşanılan insani krizlerde can kayıplarını önlemek için çözüm yolları belirlemek ve bu konuda çalışacak uluslararası işbirlikleri oluşturmak olduğu kaydedildi.   İnsani verimlilik, savunmasızlık ve idari risklerin azaltılması, yenilikler, dönüşüm ve çatışma içindeki insanlara yardım hizmeti gibi başlıkların tartışılacağı Dünya İnsani Zirvesi, 2 yıllık tematik bölgesel ve online danışma toplantılarında bir araya gelecek katılımcıların oluşturacağı sonuç raporlarıyla kapsayıcı bir diyalog toplantısı olarak düzenlenecek.   Etkinliğe yaklaşık 60 devlet başkanının ve yine yaklaşık 60 ülkeden bakanların katılması bekleniyor.