İlmi Umerov kendi davası çerçevesinde ifade verdi

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, aleyhine açılan düzmece davanın bağlamından çıkarılan iki ifade üzerinde kurulduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2017 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2017 22:05
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, aleyhine açılan düzmece davanın bağlamından çıkarılan, yanlış çevirilen ve üzerine söylemediği kelimelerin eklendiği iki ifade üzerine kurulduğunu söyledi.

İlmi Ümerov’un kızı Ayşe Ümerova kendi facebook sayfasında sorgulamanın metnini yayımladı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

İlmi Ümerov: Konuşmamda uluslararası örgütlerden ve şu an onların yetkilerinin Kırım’ı kapsamadığından bahsediyorum. Konuşmamda, yaptırımların arttırılması Rusya’yı Kırım ve Donbas’tan çekilmeye zorlardı, ondan sonra da uluslararası örgütlerin etkisi işgal edilen Kırım’da yeniden tesis edilirdi diye konuşuyordum.

Mark Feygin: Sizin konuşmanızdan sonra herhangi bir faaliyet yapıldı mı?

İlmi Ümerov: Konuşmamda bir çağrı yoktu. Kaydetmek isterim ki, kendim için özellikle not aldım, dava açıldığı gün konuşma yaptığım program sadece 744 kere izlenmişti. Şu an da ise davanın bu kadar ses getirmesine rağmen görüntü sadece 2500 kez izlendi. Yani röportajım fazla dikkat çekici değildi ve belli bir sonucu da yoktu.

Daha sonra avukat Emil Kurbedinov’un sorularını cevaplayan Ümerov, “2014 yılında gerçekleşen sözde referandumun sonuçlarını ve Rusya’nın Kırım’daki yetkisini de tanımıyorum .” diye kaydetti.

Kurbedinov’un avukat Nikolay Polozov’la yaptığı işbirliği hakkındaki sorularını cevaplayan Ümerov, 2016 yılının yazından beri Polozov’un onun avukatı olduğunu anlattı. Onunla anlaşma imzalandığını, onun zorunlu psikiyatri muayenesine gönderilmesi konusu ve birkaç temyiz dilekçesinin incelendiği bazı duruşmalarda Ümerov’u temsil ettiğini belirtti. Polozov’la yapılan anlaşmanın hala geçerli olduğunu belirten Ümerov, avukatının kaçırılıp yasa dışı sorgulama düzenlenerek davanın dışına itildiğini söyledi.

İlmi Ümerov konuyla ilgili olarak, “Bu davayı sipariş eden yönetim, avukatımın etkisiz hale getirilmesini de istedi. Ayrıca soruşturma sırasında tüm diğer avukatlarıma da baskı yapıldı, Edem Semedlayev ikamet ettiği yerde otel işlettiği gerekçesiyle birkaç kez vergi dairesi tarafından denetlendi. Yetkililer evinin içine girmeye çalıştılar. Emil Kurbedinov’a dört sene önce internette yaptığı bir paylaşım yüzünden 10 gün tutuklama cezası verildi. Mark Feygin’i de sürekli karalamaya ve Moskova Barosu lisansını iptal etmeye çalışıyorlar.” dedi.

Soruşturma sürecinde de birçok sahtecilik fark ettiklerini kaydeden Ümerov dava incelenmeye başladıktan sonra bunların hepsinin doğrulandığını ifade etti. FSB çalışanlarının ve uzmanlarının verdiği ifadelerin çok karışık olduğunu belirterek iki tanığın ifade vermeyi reddettiğini hatırlattı ve bir sene önce imzaladığı sorgulama protokolünün doğru olmadığını söyledi.

İlmi Ümerov tercümanın sorgulanması sırasında konuşmanın tartışmalı kısmında “gerek” kelimesinin bulunmadığına karar verildiğini kaydetti.

159239

Bunun dışında Ümerov, konuşmasının sadece birinci sayfasındaki tercümede 16 hatanın yapıldığını belirtti, ayrıca tercüman Saledinov’un daha önce mahkeme salonunda konuşurken birkaç kere FSB’ye çağırılarak düzenlenmiş tercüme metnini okumadan imzaladığını söylediğini hatırlattı. 

Uzman İvanova’nın yaptığı inceleme hakkında da konuşan Ümerov, onun inceleme sırasında konuşma metnine “gerek” kelimesini eklediğine bir başka sefer de tercüme metnini “stenogram” olarak tanımladığına dikkat çekti.

Mark Feygin: Tercüman ve uzmanın beceriksizliği hakkında yapılan açıklamaların yanı sıra, aranızda kişisel bir düşmanlık var mı?

İlmi Ümerov: Dava süresinde gerçekleştikleri faaliyetleri dışında herhangi bir kişisel düşmanlık yok.

Mark Feygin: Rusya ve Ukrayna arasındaki sınırlar hakkındaki tutumunuz her zaman mı böyleydi yoksa sonradan mı oluştu?

İlmi Ümerov: Daha Mart 2014’te tüm yaşananların işgal, ilhak olduğunu, referandumun da silah namluları altında gerçekleştiğini söylüyordum. Ondan sonra gerçekleşen her şeyi yasa dışı olarak görüyorum. Bu tutumu şu an da reddetmiyorum.

Hakimin “Kırım Tatar televizyon kanalı ATR’nin Kırım’da yayınlanıyor mu ve Ümerov’un görüntülerini internette yayımladığından haberi var mı?” şeklinde sorduğa soruya cevaben Ümerov, ATR’nın sadece uydudan yayınlandığını, ATR internet sitesinin ise Roskomnazdzor tarafından engellendiğini anlattı.

Sorgulamadan sonra duruşma sonlandırıldı.

İlmi Ümerov’un davasının incelendiği sıradaki duruşma 19 Eylül 2017’de yapılacak.

159079

Bilindiği gibi Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 12 Mayıs 2016 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u gözaltına almıştı.   Dönemin sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, FSB’nin İlmi Ümerov’a karşı dava açtığını bildirerek, Ümerov’un Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmasından şüphelenildiğini ileri sürünce, Ümerov hakkında ev hapsi kararı verilmiş ve evinde arama yapılmıştı.   17 Temmuz 2016 tarihinde İlmi Ümerov, Kremlin’in kontrolü altında bulunan Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’ne, hakkında dava açılması kararına itiraz dilekçesi verdiği bildirildi. Ayrıca Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) soruşturma görevlisinin adına gönüllü olarak psikiyatrik ekspertiz yapmayı reddettiği ile ilgili dilekçe gönderdiğini bildiren İlmi Ümerov, bu ekspertizi kişiliğini itibardan düşürme ve iş itibarini küçük düşürme girişimi olarak değerlendirdiğini belirtti. Akmescit’in sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 20 Temmuz tarihinde yaptığı duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un aleyhine dava açılmasını öngören karara itiraz dilekçesini inceleyerek haklı bulmadı.   Ardından avukat Nikolay Polozov, İlmi Ümerov’un adli psikiyatrik muayeneye göndermeye karar verdiğini bildirdi. 18 Ağustos tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u yasadışı şekilde, baskı kullanarak hastaneden taburcu edip psikiyatri kliniğine götürdü. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ancak 7 Eylül tarihinde psikiyatri kliniğinden serbest bırakıldı.