İkinci kez seçilen Moldova Cumhurbaşkanı Sandu görevine başladı

Moldova'da ilk turu 20 Ekim 2024, ikinci turu 3 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Maia Sandu oldu. Sandu, 24 Aralık 2024 tarihinde düzenlenen yemin töreninde ülkesinin geleceği için önemli açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2024 12:50
https://www.qha.com.tr/

Moldova'nın ikinci kez seçilen Cumhurbaşkanı Maia Sandu, 3 Kasım 2024 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 55,33 oranında oy alarak rakibi Rusya yanlısı Moldova Sosyalistler Partisi (PSRM) adayı Aleksandr Stoyanoglo'yu geride bıraktı.

2020 yılında Moldova'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Sandu, 24 Aralık 2024 tarihinde başkent Kişinev'deki Cumhuriyet Sarayı'nda düzenlenen yemin töreninde anayasaya el basarak yemin etti. Törene üst düzey yetkililer, milletvekilleri ve yabancı misyon temsilcileri ile çok sayıda davetli katılım sağladı.

MOLDOVA'DA HEDEF AB ÜYELİĞİ

Sandu, törende gerçekleştirdiği konuşmasında görev yaptığı ilk dönemi değerlendirirken çok sayıda krizle karşılaşıldığını kabul etti. Cumhurbaşkanı, her şeye rağmen Moldovalıların tarihin iyi tarafında olmayı seçme kararlılığı ve cesareti gösterdiğini vurguladı. Ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolundaki kararlılığından bahseden Sandu, "AB'nin kapısını açmayı başardık. Hedefimiz, Moldova'nın AB'de olması, barış ve istikrar içinde varlığını sürdürmesi. Avrupa entegrasyonu, güvenlik ve refaha giden yolumuz." değerlendirmesini yaptı.

Ülkedeki enerji krizine de dikkat çeken Sandu, "Zor bir kış bizleri bekliyor ancak bunun üstesinden geleceğiz." ifadesini kullandı.

"SON 4 YILDA, HER ZAMAN TARİHİN DOĞRU TARAFINI SEÇEREK BÜYÜK ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELDİK"

Ayrıca Cumhurbaşkanı Sandu, göreve başladığını paylaşım yaparak da duyurdu. Sandu, "Bugün, minnettarlık ve kararlılıkla yeni bir görevi üstleniyorum. Son 4 yılda, her zaman tarihin doğru tarafını seçerek büyük zorlukların üstesinden geldik. Yenilenen hırsımızla Avrupa'nın geleceğini inşa etmeye devam edecek ve tüm Moldovalılar için daha iyi yaşamlar için çalışacağız." ifadeleriyle kararlılığını yineledi.

Today, I take on a new mandate with gratitude and determination. Over the past 4 years, we have overcome great challenges, always choosing the right side of history.  With renewed ambition, we will continue building a European future and work for better lives for all Moldovans. pic.twitter.com/DXZOpQFx87

— Maia Sandu (@sandumaiamd) December 24, 2024

RUS MÜDAHALELERİ ALTINDA SEÇİMLERİN 2. TURU: SANDU, MOLDOVA'DA TEKRAR İKTİDARDA

Moldova halkı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için 3 Kasım 2024 tarihinde sandık başına gitti. İkinci turda Batı yanlısı mevcut Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve Rus yanlısı Sosyalist Parti adayı Aleksandr Stoyanoglo yarıştı. Gerçekleşen ikinci turun kazananı oyların yüzde 55,33'üne sahip olan mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu oldu. Rakibi Rusya yanlısı Sosyalistler tarafından desteklenen ve Moskova ile daha yakın bir ilişki sözü veren Aleksandr Stoyanoglo ise oyların yüzde 45'ini alarak seçimi kaybetti. 

SEÇİMLERDE RUS MÜDAHALESİ

Cumhurbaşkanı Sandu, 21 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “Millî çıkarlarımıza düşman yabancı güçlerle birlikte çalışan suç gruplarının 300 bin oyu satın almaya çalıştığına dair açık kanıtlar var." ifadelerini kullanarak, 20 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen seçimlerde Rusya'nın müdahalesinin olduğunu vurgulamıştı. Sandu, gerçekleşen bu durumu “Eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir sahtekarlık” olarak nitelendirmiş ve ayrıca "Suç grupları vatandaşlarımızı ve ulusumuzu belirsizlik ve istikrarsızlık içinde tutmak için en utanç verici araçları kullanarak on milyonlarca avro, yalan ve propaganda ile ülkemize saldırdılar.”  ifadelerini kullanmıştı.

SEÇİMLER NEDEN ÖNEMLİYDİ? TRANSDİNYESTER SORUNU

Moldova, 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Akabinde Dinyester Nehri’nin doğu kıyısında kalan Transdinyester de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanından hemen sonra Moldova ile Transdinyester arasında silahlı çatışmalar başladı. Bu çatışmalar 22 Temmuz 1992’de ateşkesle son buldu. Transdinyester bölgesinde hâlen Rus yanlısı işgalci yönetim devam ediyor.

RUSYA, MOLDOVA'YI İSTİKRARSIZLAŞTIRMAYI AMAÇLIYORDU

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya’nın Moldova'yı istikrarsızlaştırmayı amaçlayan hibrit operasyonlar için Transdinyester ve Gagavuzya'yı kullanmayı planladığını ifade etmişti. ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), tarafından 7 Mart 2024 tarihinde yayımlanan raporda “Kremlin, ülkenin AB katılım müzakereleri ve 2024'ten sonra Moldova'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Moldova'yı istikrarsızlaştırmayı ve daha da kutuplaştırmayı amaçlayan hibrit operasyonları meşrulaştırmak için bu bölgelerin her ikisini de kullanmayı umuyor." ifadelerine yer verilmişti.