Herson Valisi: Ulaşım ablukası, sınır kontrolünü kolaylaştırdı

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 10:11
https://www.qha.com.tr/

Kırım'la sınırda bulunan Ukrayna'nın Herson bölgesi Valisi Andrey Putilov, Ukrayna’nın 2014 yılının Aralık ayından itibaren Kırım’a uyguladığı ulaşım ablukasının, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ve Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınır kontrolünü kolaylaştırdığı fikrini paylaştı.

Ulaşım ablukasının uygulanmasından önce şüphe uyandıran birçok kişinin Ukrayna’nın ana kısmına geçiş yaptığını, sınır muhafızlarının da  herkesi kontrol etmesinin zor olduğunu ifade eden Andrey Putilov, krymr.com sitesine verdiği demeçte, uygulanan ablukanın anakaraya potansiyel teröristlerden korumaya yardımcı olduğunu savunarak, “Bir taraftan Ukrayna’nın anakarasına giden insan sayısı azaldı, öte yandan kurallara göre bir araçta sürücü dahil sadece 4 kişi sınırdan geçebilir. Böylece sınır muhafızları araçtaki bagajı, yükü, aracı kontrol edebiliyor. Bu, potansiyel teröristlerin sadece Herson bölgesine değil genel olarak Ukrayna’ya saldırmasını önlemeye yardımcı oluyor” dedi.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, güvenlik nedeniyle 26 Aralık tarihinden itibaren yarımadaya otobüs seferlerini durdurma kararının kabul edildiğini açıkladı.

Ayrıca Ukrayna Demiryolu İdaresi (Ukrzaliznıtsa), 27 Aralık tarihinden itibaren Kırım’a giden trenlerin yarımadaya en yakın olan Novoalekseyevka ve Herson istasyonlarına kadar sefer yapacağını bildirmişti.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, ilgili tedbirlerin geçici olarak uygulandığı kaydedildi.

Öte yandan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ile Ukrayna'nın anakarası arasında ulaşımın açılması gerektiği fikrini paylaştı.

Kiev’de 26 Şubat tarihinde düzenlenen "26 Şubat. Kırım Ukrayna'dır" konferansında konuşan Refat Çubarov, “Kırım’ı geri almamıza kadar bulunduğumuz tüm eylemlerin insan haklarına yönelik olması için günümüzde bazı süreçleri yenilememiz gerekiyor... İlhak edilen Kırım ve Ukrayna’nın ana kısmında ikamet eden insanların aralarında temas kurabilmesi için yarımada ve anakara arasında ulaşım hemen yenilenmeli” diye kaydetti.

Kırım’daki insanların Ukrayna’nın ana karasındaki hayata bağlı olduğunu ve ilgili bağların kopmasını istemediğini ifade eden Çubarov, Ukrayna yönetiminin bir taraftan ticaret için yeni fırsatlar yarattığını öte yandan ise insanların normal iletişim kurmasını engellediğini belirtti.