Herson Kırım’a dünya fiyatından su satmak istiyor

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2014 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2014 13:09
https://www.qha.com.tr/

Herson Valisi Andrey Putilov, Herson bölgesinin, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da serbest ticaret bölgesinin kurulmasının ardından yarımadaya su sağlamak için Kuzey Kırım Kanalını açabileceğini bildirdi.

Herson Savunma Konseyi toplantısında konuşan Andrey Putilov, “Bugün Kırım, serbest ticaret bölgesi statüsünde ve eğer Rusya isterse, yarımadada suya ihtiyaç duyuluyorsa bizden su satın alabilir. Biz Kırım için kanalı açarız” dedi.

Kırım’a suyu dünya fiyatlarından satılacağını belirten Putilov, en düşük fiyatın 1 metre küp su için 1 Euro düzeyinde olduğunu kaydetti.

Andrey Putilov, “Eskiden Kırım’a Kuzey Kırım Kanalı aracılığıyla yıllık bir milyar metre küp Dinyeper suyunun sağlandığı göz önüne alınırsa, şimdi söz konusu su miktarı için en az 1 milyar Euro ödenmeli” diye belirtti.

Kırım’ın su ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dnepr nehrinin Kuzey Kırım Kanalı'ndan aktarılmasıyla sağlanıyordu.

Kırım’ın ilhak edilmesinden sonra Ukrayna’nın yarımadaya su vermeyi durdurmasının ardından Kırım’da su sorunu meydana geldi. Kırım hükümetin Kuzey Kırım Kanalı'ndan izinsiz aldıkları su miktarını ölçmek için Herson bölgesinde ilgili kanalda su sayaçları kurulmaya başladığı açıklanmıştı.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım Kanalı, Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metre küp su akışını sağlıyor.