Hayser Cemiloğlu'nun avukatı şartlı tahliye dilekçesini verdi

Rusya’da tutuklu olan Kırım Tatar lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun oğlu Hayser Cemiloğlu’nun avukatı Nikolay Polozov, müvekkili için şartlı tahliye talebinde bulunduğu başvuru dilekçesinin verildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2015 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2015 14:53
https://www.qha.com.tr/

Nikolay Polozov kendi twitter sayfasında, “Hayser Cemiloğlu için şartlı tahliye dilekçesini Astrahan Sovyet Bölge mahkemesine verdim” diye yazdı. Avukat Haser Cemiloğlu’nun sadece yasadışı silah ve mühhimat bulundurduğu için ceza almış olduğunu hatırlattı.

27 Mayıs 2013'te Kırım Tatar Milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun küçük oğlunun evinde bir kaza meydana geldi. Hayser Cemiloğlu, 15.30 sularında Bahçesaray’da kayıtlı silahla ihtiyatsız kullanımdan dolayı bir kazaya sebep oldu. Sehven patlayan silah neticesinde aile dostları 44 yaşında Fevzi Edemov hayatını kaybetti. Konuyla ilgili Ukrayna’da, Ukrayna Ceza Kanunu'nun madde 115 kısım 1, kasıtlı öldürme ön niteliğindeki ceza davası açıldı. Ceza davası Ukrayna mahkemesine sevk edildi. Rusya Federasyonu'nun Kırım’ı işgalinden sonra Hayser Cemiloğlu, kanunsuz olarak olarak Rusya’ya götürüldü ve dava  Rus mahkemesi tarafından Krasnodar şehrinde yürütüldü.

2 Haziran'da Rusya jüri mahkemesi tarafından kasıtlı öldürme olayında suçsuz bulundu. Ama jüri, silah ve muhimmat  bulundurmak ile ihmal sonucu ölüme sebebiyetten suçlu buldu. Bunu takiben Krasnodar Bölge mahkemesi, Kırım Tatar lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun oğlu Hayser Cemiloğlu'nu 5 yıl genel ceza evine mahkum etti. Sonradan verilen 5 yıl hapis cezası 3,5 yıla kadar kısaltıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2014 yılının Temmuz ayında Rusya’nın Hayser Cemiloğlu’nun serbest bırakmasına ilişkin kararı kabul etti, ancak Rusya bu kararı gerçekleştirmeye yönelik bir adım atmadı.

Şu an Hayser Cemiloğlu Astrahan'daki 10 nolu hapishanede bulunuyor.