Hatoyama: Tepkiden korksaydım Kırım'a gelmezdim

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2015 07:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2015 07:16
https://www.qha.com.tr/

Japonya yönetiminin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a ziyaret gerçekleştirmeme önerilerine rağmen yarımadaya 3 günlük ziyaret gerçekleştiren Japonya'nın eski Başbakanı Yukio Hatoyama, ülkesinin Dışişleri Bakanlığı’nın Kırım ziyareti konusundaki tutumunun “doğru olan tek tutum” olarak görmediğini ifade etti.

Akmescit’te 11 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında Japonya yönetiminin Kırım’a ziyaretini kınamasını yorumlayan Yukio Hatoyama, “Eğer Japonya’ya dönmekten korksaydım buraya her halde hiç gelmezdim. Yönetim tarafından bana yapılan eleştirilere alışkınım” şeklinde konuştu.

Japonya’nın kendi yaklaşımını Batı ve ABD’nin yaklaşımına uygun şekilde oluşturduğunu savunan Hatoyama, “Japonya heyetinin, yaptırımların uygulandığı dönemde Kırım’ı ziyaret etmesi yönetim tarafından gerçekten de kabul edilemez bir davranış olarak nitelendiriliyor. Ancak ben, Kırım’da meydana gelen olaylara daha geniş bakılması gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu durumda Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın tutumu doğru ve mümkün olan tek tutum değil. Bence bizim görevimiz, Kırım’da referandum yapıldığını ve Kırım sakinlerinin demokratik iradelerini ortaya koymuş olmalarıyla ile ilgili gerçekleri Japonya toplumuna iletmek. Japonya yönetimi davranışlarımızı eleştirebilir, ancak böyle eleştirilerin olması söz konusu çalışmanın önemini vurguladığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kırım’a 10 Mart tarihinde gelen Japonya’nın eski Başbakanı Yukio Hatoyama, Kırım yönetimi temsilcileriyle görüştü.

Japonya’nın eski Başbakanı Yukio Hatoyama’nın Kırım’ı ziyaret etmeyi planladığını açıklamasının ardından Japonya hükümeti, Hatoyama’nın Kırım ziyareti planını kınadı. Japonya Dışişleri Bakanlığı, Hatoyama’ya Kırım ziyaretini ertelemeye ısrarla tavsiye etti.

Japonya yönetimi, eski Başbakanı Yukio Hatoyama’nın Kırım ziyaretini düşünmeden yapılan bir hareket olarak nitelendirdi. Japonya hükümeti sözcüsü Esihide Suga, Tokyo’da yapılan basın toplantısı sırasında, ilgili ziyaretin Japonya’nın tutumuna karşı geldiğini ve dünya toplumunun yanlış anlamasına’ sebep olabileceğini belirtti.