Hakan Fidan: Karadeniz Girişimi'nin canlandırılması Türkiye için öncelik

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinde Tahıl Koridoru Anlaşmasına dikkat çekti. Fidan, anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesinin Türkiye için öncelik olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2023 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2023 09:48
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Dışişleri Bakanlığına atandıktan sonra ilk kez Ukrayna'yı ziyaret eden Hakan Fidan dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile bir araya geldi. Resmi temasta bulunan Bakan Fidan ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile görüştü. Fidan, görüşme öncesinde yaptığı basın toplantısında Tahıl Koridoru Anlaşması'na dikkat çekti.

"KARADENİZ GİRİŞİMİ'NİN CANLANDIRILMASI İÇİN ÇABA YÜRÜTÜYORUZ"

Fidan, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında bir yıl içinde 33 milyon tondan fazla tahılın ihracatının Türkiye üzerinden yapıldığını hatırlatarak, "Maalesef 17 Temmuz itibarıyla bu (Karadeniz Tahıl Girişimi) sona erdi. Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını da görüyoruz. Karadeniz Girişimi’nin getirdiği kazanımlar kaybedilmeden sürecin bir an önce tekrar canlandırılmasına yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz. Tüm taraflarla her düzeyde diyaloga bu nedenle devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK"

Anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için Türkiye'nin yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Fidan, "Bu girişimin canlandırılması Türkiye için bir öncelik. Dünya gıda güvenliği için ve insani çabalar için ayrı bir yer tutuyor bu girişim. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız çok sistemli bir çalışma yürütmekte. Bu vesileyle başta Ukrayna olmak üzere BM, Rusya, Avrupalı ve bazı Amerikalı aktörlerin de içinde olduğu çok geniş bir kümeyle kesintisiz bir görüşme ve fikir trafiği var. Bu konudaki çalışmalarımız, çabalarımız devam edecek. Umuyorum başarılı bir netice alırız. Ukraynalı dostlarımıza özellikle bu konudaki yapıcı destekleri için ayrıca teşekkür etmek istiyorum" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.