Güney Kore heyeti, NATO ve AB'den yetkililerle görüşecek

Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı, Güney Kore'den bir heyetin Belçika'da NATO ve AB yetkililerine Kuzey Kore askerlerinin Rusya'da konuşlandırılması hakkında bilgi vermek üzere Belçika'ya seyahat ettiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2024 15:35
https://www.qha.com.tr/

Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından 25 Ekim 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre; başkanlığında Ulusal İstihbarat Teşkilatı Birinci Direktör Yardımcısı Hong Jang-won'un bulunduğu bir heyet, 28 Ekim 2024 tarihinde NATO ve Avrupa Birliği yetkililerine Kuzey Kore ordusunun Rusya'da konuşlandırılması eğilimiyle ilgili bilgi vermek için Belçika'yı ziyaret edecek.  Ziyarette; Güney Koreli yetkililerden oluşan bir ekibin, Kuzey Kore birliklerini izlemek üzere Ukrayna'ya gönderilmesi gibi Kıyiv'e destek tedbirleri de ele alınabilir.

KUZEY KORE ASKERLERİ KURSK'TA

Ukrayna askeri istihbarat servisi, 500'ü subay ve 3'ü general olmak üzere yaklaşık 12 bin Kuzey Kore askerinin Rusya'da konuşlanmış durumda olduğunu kaydetmişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Kuzey Koreli askerlerin 23 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna güçlerinin ağustos ayında büyük bir sınır ötesi operasyon düzenlediği Rusya'nın sınır bölgesindeki Kursk'ta görüldüğünü belirtmişti.

PUTİN, KUZEY KORE ASKERLERİNİN RUS TOPRAKLARINDA OLDUĞUNU İNKÂR ETMEYİ BIRAKTI

Kremlin tarafından yapılan açıklamalarda Kuzey Kore askerlerinin Rusya'da olduğu yalanlanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 24 Ekim 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada bu durumu inkâr etmeyi bırakmıştı. Putin, bir gazeteci tarafından sorulan Kuzey Kore birliklerinin hareketlerini gösteren uydu görüntüleri hakkındaki sorusunu yanıtlayan Putin "Görüntüler ciddi bir şeydir. Eğer fotoğraflar varsa o zaman bir şeyleri yansıtıyorlar.” ifadelerini kullanmıştı. 

GÜNEY KORE CUMHURBAŞKANI YEOL, NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

21 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Yeol, bilgi paylaşımını kolaylaştırmak ve güvenlik iş birliğini güçlendirecek önlemler almak adına bir heyet göndereceğini belirtmişti. Yeol, Güney Kore'nin Pyongyang ile Moskova arasındaki askerî iş birliğine yanıt olarak "aşamalı önlemler" alacağını belirtirken, aynı zamanda NATO ile iş birliğini vurgulayarak "pratik karşı önlemler" arama umudunu dile getirmişti.