Gözler Rusya'da: Erdoğan, bugün Putin ile görüşecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'da devam eden savaş ve tahıl koridorunun geleceğine ilişkin konuları görüşmek üzere Soçi'ye gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2023 10:23
https://www.qha.com.tr/

Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna arasında arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye Cumhuriyeti, bu konuda yeni bir adım daha attı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya gelecek. Erdoğan ve Putin görüşmesinde ana gündem maddesi ise Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştireceği ifade edildi. Ayrıca görüşmede; Türkiye-Rusya ilişkileri ile küresel ve bölgesel gelişmeler ele alınacak.

Geçen hafta Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Moskova'da görüşmüştü. Ortak basın açıklamasında Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin konular ele alınmıştı. Bakan Fidan, "Türkiye, Tahıl Anlaşması'nı yeniden hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor" açıklamasını yapmıştı.  

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.