Gökdoğan ve Bozdoğan Yunan basınında gündem oldu!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından üretilen ve geliştirilen füzeler GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, Yunan medyasında ortaya atılan iddialarla gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 12:29
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'de geliştirilen ve üretilen BOZDOĞAN ile GÖKDOĞAN füzeleri Yunan medyasında gündeme oturdu. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın 29 Temmuz 2024 tarihinde "Gökdoğan ve Bozdoğan'ın Türk ordusu envanterine girdiğine yönelik" açıklamasının ardından Yunanistan'da endişe hâkim oldu. 

YUNAN MEDYASINDA TÜRK FÜZELERİNE YÖNELİK İDDİALAR

Yunan medyası, "Bunlar (Türk yapımı füzeler) ülkemize veya İsrail ve Kıbrıs'a yönelik olası operasyonlara getirilecek silahlardır." başlığıyla Türk ordusunun savunma sanayisine yönelik attığı adım ile ilgili olarak iddiaları gündeme taşıdı. 

GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN TÜRK HAVA KUVVETLERİ ENVANTERİNE KAZANDIRILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK'ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 61. yıl dönümü toplantısındaki konuşmasında, "Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kanatları gökyüzünde güvenle süzülüyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık." ifadeleriyle füzelerin Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdiğini bildirdi.

TÜBİTAK SAGE FÜZELERİN GELİŞTİRİLMESİNİ VE ÜRETİMİNİ ÜSTLENDİ

Türkiye tarafından geliştirilen ve üretilen füzeler GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, GÖKTUĞ Projesi'nin bir ürünü olarak duyuruldu. Türk ordusunun envanterine giren füzelerin üretimini ve geliştirilmesini ise TÜBİTAK Sage üstlendi. Türk BOZDOĞAN füzesi 140 kg ağırlığa, 3,3 metre uzunluğa sahip. BOZDOĞAN'ın 25 kilometre mesafedeki hedefleri vurabildiği belirtiliyor. GÖKDOĞAN ise en uzun atış menzilini vurabildiği, 65 kilometrelik mesafeyi hedef alabildiği kaydediliyor. 

GÖKTUĞ PROJESİ

GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 14 Aralık 2012'de imzalanmış, Kasım 2016'da ise Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına devredilmişti.

Mevcut GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi çerçevesinde, Görüş İçi (BOZDOĞAN-GİF) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN-GÖF) olmak üzere F-16 PO-I uçakları için iki farklı konfigürasyonda füzenin tasarım ve geliştirmesinin gerçekleştirilmesi, kalifikasyonun tamamlanması ve prototiplerinin teslimatı planlanıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin 25'er adetlik Düşük Ölçekli İlk Üretim ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonuna yönelik olarak hazırlanan "GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi Sözleşmesi" 7 Temmuz 2023'de imzalanmıştı.