Göbeklitepe'de 12 bin yıl önceye ait takvim bulundu

Türk Arkeologlar, medeniyetin doğuşunu yeniden yazabilecek dünyanın en eski takvimini Türkiye'deki Göbeklitepe'de keşfetti.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 13:32
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Şanlıurfa ilindeki Göbeklitepe bölgesinde araştırma yapan Türk arkeloglar, dünyanın en eski takvimini keşfetti. 12 bin yıllık bir taş sütuna kazınmış olan bu takvim, uzmanlara göre uygarlık zaman çizelgemizi yeniden yazabilir.

10 BİN YIL ÖNCE ESKİ İNSANLAR

Uzmanlara göre zaman tutma sistemi, M.Ö. 150 yılında Antik Yunan'da belgelenmesinden 10 bin yıl önce eski insanların zamanı tutmanın doğru yollarına sahip olduğunu kuvvetle gösteriyor. Türk arkelogları heyecanlandıran bir başka bulgu da, oymaların bin 200 yıl boyunca mini bir buzul çağına neden olan, büyük hayvanları yok eden ve tarımsal gelişmeyi ve karmaşık toplumları harekete geçiren bir kuyruklu yıldız çarpmasını tasvir etmesi idi.

365 ADET V SEMBOLÜ BULUNDU

Araştırmalarda sütunda 365 adet V sembolü bulundu. Sütun, tek bir günü temsil eden bir 'V' sembolüne sahipti ve ekip bu sembolün 365 adet kazınmış olduğunu tespit etti. Yapı ayrıca 11 ek gün ile 12 ay ayını da içeriyor. Sütun, üstte 'V' sembolü sıraları ve alt ana kısımda bir akrep üzerinde dairesel bir disk sembolü tutan bir kuşu gösteren daha küçük kutu sembolleri ile iki bölüme ayrılıyor.