Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kıyiv Büyükelçiliğinde törenle anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle anıldı. Büyükelçilik çalışanları ve Kırım Tatar Milli Meclisinden yetkililerin de katıldığı programda, Atatürk büyük bir minnet ve hürmetle yâd edildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2024 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2024 13:03
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliği, bugün düzenlenen törenle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü andı. Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen'in törene katılanlara hitap ettiği toplantıda, Büyük Atatürk hayatı ve eserleriyle hatırlandı.

KIYİV BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ'NE ÖZEL TÖREN

Büyükelçiliğin törene ilişkin sosyal medyadan paylaştığı açıklamada, "Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 86. yıl dönümünde hürmet, minnet ve rahmetle yad ediyoruz" denildi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 86. yıl dönümünde hürmet, minnet ve rahmetle yad ediyoruz. pic.twitter.com/FMdpVtyalP

— Türkiye in Ukraine (@TCKievBE) November 10, 2024

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI VE YARDIMCILARI ATATÜRK'Ü ANDI

Öte yandan, büyükelçiliğin düzenlediği törene Kırım Tatar Milli Meclisinden isimler katıldı. Atatürk'ün anıldığı programda; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov,  KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı ve KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM Üyesi Eskender Bariyev ve KTMM Üyesi Rıza Şevkiyev yer aldı.

TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN BİR BAŞKOMUTAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım’ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi’nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi.

Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda saat 9’u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Hayli sancılı geçen son zamanları hakkında Atatürk'ün, yattığı yerde başını sağa çevirip doktoru Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp’e dikkatle bakarak “Aleykümesselam” dediği rivayet olunur. Atatürk’ün vefatı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı.

Atatürk’ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938’de Ankara’ya getirildi ve 21 Kasım 1938’de büyük törenle Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale’de ve diğer muharebelerde Atatürk’e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk’ün naaşı, ölümünün 15’inci yılı olan 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledildi.