G7 Zirvesi'nin sonuç bildirisinde Ukrayna da yer aldı

Japonya'da düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Ukrayna ve Rus işgalinin neden olduğu problemler de yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 18:43
https://www.qha.com.tr/

Dün, 26 Mayıs'ta Japonya'nın Kashikojima Adası'nda başlayan, Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi'nin (ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşan grupta Avrupa Birliği de temsil edilirken Rusya davet edilmediği için yer almıyor) sonuç bildirisi yayınlandı.

Bildiride, büyük çapta mülteci ve göçmen hareketlerinin küresel bir sorun olduğu için küresel çözümler gerektirdiği belirtirilerek, mülteciler ile onları topraklarına kabul eden ülkeler için uluslararası yardımları arttırma taahhütü yer aldı. Mülteci krizinin çözümüyle ilgili olarak sorunun kaynağının Suriye İç Savaşı olduğu nitelendirilerek siyasi geçiş sürecinin ardından mülteci krizininin daha rahat çözülebileceği ifade edildi. Buna bağlı olarak küresel terörizm, DAEŞ'le mücadele, Suriye'de barış gibi konular da ele alındı.

Bildiride Ukrayna'nın toprak bütünlüğü meselesi ayrıca ele alındı.

Ukrayna'daki çatışma ortamının ancak diplomatik yollardan çözülebileceğine dikkat çekilerek, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının, uluslararası hukuk çerçevesinde garanti altına alındığı bir çözüm bulunması çağrısında bulunuldu.

Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Minsk anlaşmalarının gereklerine uymasına ve Ukrayna'nın egemenliğine saygı duymasına bağlı olduğu hatırlatılıp, Ukrayna sorunun çözüme kavuşması adına uzun vadeli desteğe hazır olunduğu ifade edildi.