G7 ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna topraklarında düzenlediği sözde seçimleri kınadı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'nın Ukrayna'nın işgal edilen topraklarında düzenlediği sözde seçimleri kınayan bir bildiri yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2023 12:59
https://www.qha.com.tr/

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Ukrayna'nın işgal edilen topraklarında Rusya'nın düzenlediği sözde seçimleri kınayan bir bildiriye imza attı. Hiçbir uluslararası karşılığı olmayan sözde seçimlerin Ukrayna'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği belirtildi.

G7 ÜLKELERİ, RUSYA'NIN UKRAYNA TOPRAKLARINDA DÜZENLEDİĞİ SÖZDE SEÇİMLERİ KINADI

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'nın Ukrayna toprakları Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Herson'da geçen hafta sonu düzenlediği seçimleri kınadı. Yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Herson'da, Ukrayna'nın egemen topraklarında düzenlediği düzmece seçimleri kesin bir dille kınıyoruz. Rusya'nın Ukrayna topraklarında böyle bir eylem yapmak için yasal zemini yok. Bu düzmece seçimler, Rusya'nın Ukrayna topraklarını ele geçirmesini meşrulaştırmak için yapılan propaganda eylemleridir" ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki hak iddialarının hiçbir zaman kabul edilmeyeceği belirtilerek; seçimlerin G7 ülkelerinin Rusya'ya yaklaşımını hiçbir şekilde etkilemeyeceği vurgulandı.

UKRAYNA: İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA DÜZENLENEN SÖZDE SEÇİMLER HÜKÜMSÜZ VE GEÇERSİZDİR

Rusya’da 8-10 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması ara seçimleri, bazı bölgelerin başkanlarının ve yasama organlarının üyelerinin seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde düzenlendi. İşgalci Rusya, sözde oylamayı, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında da yasa dışı bir şekilde gerçekleştirdi. Rus işgali altındaki Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sözde oylamalar yapıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 8 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, uluslararası ortaklarına Rusya’nın işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde yeni yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu. Rusya’nın düzenlediği sözde seçimlerin yasal olarak geçersiz olduğu vurgulandı.