FSB’ye kadın ve çocuklara ateş etme izni veriliyor

Rusya milletvekilleri üçüncü ve son okumada, FSB yetkililerine kalabalık yerlerde silah kullanımına izin veren yasa tasarısını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2015 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2015 11:15
https://www.qha.com.tr/

22 Aralık, yapılan parlamento oturumu resmi sitesinde yayınlandı, milletvekilleri tarafından 343 olumlu oy, 2 olumsuz ve tek çekimser oy kullanıldı. Yasa tasarısı “Ferderal Güvenlik Servisi” yasasına ciddi değişiklikler getiriyor.

Yasa tasarısında “FSB görevlileri bombalı saldırı, rehine kurtarma, önemli ve potansyel olarak tehlikeli binalar, tesisler, yapılara, devlet tesislerine düzenlenen silahlı saldırı durumları dışında kalabalık yerlerde silah kullanamaz” deniliyor. Ancak FSB görevlilerine, vatandaşların veya federal güvenlik servis görevlilerinin sağlık ve hayatını tehdit eden silahlı saldırı, silahlı direniş veya terör eylemi sırasında kadın, çocuk ve engellilere ateş açma yetkisi veriliyor. FSB görevlilerin hangi durumlarda silah kullanılabileceği tasarıda listeleniyor. Silahlı direniş gösteren, kaçmaya çalışan ağır suçluları tutuklama adımlarının da açıklaması yapılıyor. Bunların dışında FSB görevlilerine ayaklanma ve acil durumlarda, kamu güvenliğini sağmak amacıyla özel mülke girme izni de veriliyor. Ayrıca, görevlilerin bu durumlarda verilen zarardan sorumlu olmadıkları da vurgulanıyor.

Yasa tasarısı sayesinde görevliler biyometrik verileri alma ve yok etme yetkisine de sahip oluyor, ayrıca sınırı geçen şahıstan, teröre yatkın veya terör faaliyetlerinde yer alıyor şüphesiyle, parmak izi alma yetkisini veriyor.

Tasarının getirdiği bir başka düzenlemeye göre ise FSB görevlileri, onların eşleri ve 18 yaşından küçük çocuklarına yurtdışında mevduat hesabı açmak yasaklanıyor. Sosyal ağlarda FSB görevlilerine hesap açma ve bilgi paylaşma için izin verilse de, paylaşılan bilgilerin federal yürütme organı başkanı tarafından onaylanmış olması gerekiyor.