Fransa'yı sarsan şiddet olayları devam ediyor

Fransa'da 27 Haziran 2023 itibarıyla başlayan ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran protestolar ülkenin güneyindeki Lyon ve Marsilya'ya yayıldı. Polisin şiddet olaylarını tertip eden protestoculara sert müdahalesi nedeniyle ülkede tansiyon yükseliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2023 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2023 17:04
https://www.qha.com.tr/

Fransa'da 27 Haziran 2023'te Nanterre bölgesinde Nael M. isimli 17 yaşındaki gencin polis tarafından silahla öldürülmesinin ardından ülke genelinde protestolar başladı. Gerginliğin üst seviyeye çıktığı gösterilerde eylemciler başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte olay çıkardı. 

EYLEMCİLER GÖSTERİLERİNİ MARSİLYA VE LYON'DA YOĞUNLAŞTIRDI

Arabaları ateşe veren ve mağazaları, dükkanları yağmalayan eylemciler, protestoları bugün itibarıyla ülkenin güneyindeki Marsilya ve Lyon kentinde yoğunlaştırdı. 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla paylaşılan verilere göre, 500 kamu binası ateşe verilirken, bin 900 araç yakıldı ve 3 bin 380 kundaklama yapıldı. Ayrıca hızını alamayan göstericiler, dün gece ülkedeki bir hayvanat bahçesinin kapılarını araladı. Vahşi hayvanlar da sokağa döküldü. 

#Fransa'da göstericiler hayvanat bahçesinin kapılarını açtı pic.twitter.com/1lQChnOsBa

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 1, 2023

Fransa polisinin ülkedeki olayları bastırmak için takviye kuvvet talebi üzerine özel polis timi RAID ekipleri gönderildi. Ayrıca Marsilya ve Lyon kentinde gözetim uçağı devriye atıyor. Ayrıca, Lyon ve Woippy'de zırhlı araçlar görüldü. Basın, bu zırhlı araçların başka bir yerden takviye edildiğini açıkladı.

KOLLUK KUVVETİ İÇİN EK TAKVİYE ÇAĞRISI

Marsilya Belediye Başkanı Benoit Payan, gösterileri kontrol altına almak için hükumete takviye kolluk kuvveti gönderilmesi için çağrı yaptı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, takviye ekiplerinin gönderildiğini, 80'i Marsilya'dan olmak üzere 270 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınan eylemci sayısının bini aştığı ileri sürüldü.

Polisin  şiddet olaylarına müdahalesi devam ediyor. Sokağa çıkma yasağı ise 10 kentte uygulanmaya başladı. 

TÜRKİYE'NİN PARİS BÜYÜKLEÇİLİĞİNDEN TÜRK VATANDAŞLARINA SEYAHAT UYARISI

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, dün Türk vatandaşlarının Fransa'da yaşanan şiddet eylemlerinden uzak durması için uyarıda bulunarak acil durumlar için iletişim numarası paylaştı. Büyükelçilik açıklamasında şu ifadeleri aktardı:

"Söz konusu olaylar dikkate alınarak, başta Paris olmak üzere, Fransa'da bulunan vatandaşlarımızın veya Fransa'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın azami teyakkuzu göstermeleri ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları, muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile Paris Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuzun duyuruları üzerinden düzenli şekilde takip etmeleri tavsiye edilmektedir. Fransa'da yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın acil durumlarda aşağıda irtibat bilgileri sunulan Konsolosluk Çağrı Merkezine başvurmaları mümkündür"

Konsolosluk Çağrı Merkezi Fransa'dan +33 180 146335

Türkiye'den +90 312 292 29 29

FRANSA'DA NE OLDU?

Fransa'nın başkenti Paris'e bağlı Nanterre banliyösünde 27 Haziran 2023 tarihinde trafik kontrolü sırasında "dur" ihtarına uymayan Nael M. isimli 17 yaşındaki genç, polis tarafından öldürülmüştü. Olayın ardından ülke genelinde başlayan gösteriler büyüyerek devam ediyor.

EYLEMCİLER ÇOK SAYIDA ARAÇ YAKTI

Nanterre banliyösü sakinleri, polisin 17 yaşındaki genci öldürmesine tepki göstererek günlerdir sokakta eylem yapıyor. Eylemciler, Fransa makamlarının itidal çağrılarına rağmen Paris, Lille, Strazburg, Marsilya, Nanterre gibi farklı kentlerde sokağa inmeye devam ediyor.