Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) askıya alındığına dair bildirimde bulunması ile ilgili olarak Avrupa Konseyi'nden açıklama yayınlandı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Avrupa Konseyi , Türkiye'de FETÖ'nün darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması bağlamında, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) askıya almasına dair bildirimde bulunduğunu belirterek, AİHS'yi askıya alma imkanının geçmişte başka ülkelece de kullanıldığını, yakın zamanda da Fransa ve Ukrayna tarafından devreye sokulduğunu açıkladı.
Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Thorbjorn Jagland'ın Türk yetkililerce bilgilendirildiği belirtildi. AİHS'nin 15. maddesinde belirlendiği üzere, taraf ülkelerin olağan dışı durumlarda ve halkın güvenliğini sağlamak için bu tip adımlar atabilecekleri vurgulanan açıklamada, AİHS'nin Türkiye'de uygulanmaya devam edeceği, alınan önlemler hakkında da Türk yönetiminin Konsey'i bilgilendireceği ifade edildi.
Türkiye'de ilan edilen OHAL sonrası Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş AİHS'nin askıya alınacağını açıklamış, ardından Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Erdoğan İşcan da kararı bir mektupla Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'a iletmişti.
AİHS’nin 15. maddesi, “Taraf devletlerin hükümetlerine, istisnai koşullarda sözleşme kapsamındaki belirli hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüklerini geçici, kısıtlı ve denetimli bir şekilde askıya alma" imkanı sunuyor. Şimdiye kadar 8 ülke AİHS’yi askıya aldı. Geçen yıl, Paris saldırılarından sonra Fransa, ülkenin doğusundaki gelişmeler sonrasında da Ukrayna, AİHS’yi askıya aldıklarını açıklamıştı.