Finlandiya, Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırdı

Finlandiya, 2019'dan bu yana Türkiye'ye yönelik uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2023 21:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2023 21:38
https://www.qha.com.tr/

Türkiye ile İsveç arasında iplerin gerilmesinin ardından Finlandiya'nın da NATO'ya üyeliği zora girdi. Finlandiya, Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yolunda bugün önemli bir adım attı. Finlandiya, 2019'dan bu yana Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı.

Finlandiya Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı bir açıklama ile Türkiye'ye askeri teçhizatın ihracatı hususunda uygulanan ambargonun kaldırıldığını açıkladı. Finlandiya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik operasyonları nedeniyle 2019 yılının ekim ayında ihracat lisansını askıya alarak, ambargo uygulamıştı. Finlandiya, Türkiye'ye bu lisansın yeniden sağlanması yönünde bir karar aldı. Öte yandan, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda öne sürdüğü şartlardan birisi de silah ambargosunun kaldırılmasıydı.

ÜÇLÜ MEKANİZMA TOPLANTISI ERTELENDİ

Diğer yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bugün İsveç ve Finlandiya ile NATO üyeliği hususunda planlanan üçlü görüşmeyi erteleme kararı aldı. Şubat 2023'te planlanan üçlü mekanizma toplantısı ileri bir tarihe ertelendi.

FİNLANDİYA: İSVEÇ OLMADAN NATO'YA GİREBİLİRİZ

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıyla Türkiye'ye yönelik provokatif eylem dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu eylemden sonra İsveç'in NATO'ya katılımını desteklemeyeceklerini kaydetti. Bunun üzerine Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "İsveç olmadan da NATO'ya katılımını değerlendirmeliyiz" yorumunu yaptı.