Finlandiya, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasakladı

Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, kutsal kitapların yakılmasını "cezalandırılabilir suç" olarak nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2023 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2023 20:16
https://www.qha.com.tr/

Finlandiya, İsveç'teki skandal olayın ardından ülkede Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasakladı. NATO üyesi olmaya hazırlanan Finlandiya'dan, "Kur'an-ı Kerim'in yakılması planlanmış olsaydı polis, gösteriyi düzenleyen kişiye izin verilmeyeceğini önceden bildirirdi" açıklaması yapıldı.

NATO üyesi olmaya hazırlanan ve Türkiye'den onay almayı bekleyen İsveç'te yaşanan skandal olay sonrasında NATO üyeliği askıya alınmıştı. Aşırı sağcı İsveç ve Danimarka vatandaşı Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim'i yakmasına izin veren İsveç hükumeti sessizliğini koruyor. 

FİNLANDİYA'DA KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK KARAR

Öte yandan, NATO üyeliğine başvuru yapan Finlandiya'dan, "İsveç olmadan da NATO'ya üye olabiliriz" açıklaması yapılmıştı. Finlandiya basını STT'nin haberine göre Finlandiya Ulusal Polis Kurulu kutsal kitapların yakılmasını "cezalandırılabilir suç" olarak nitelendirdi. Finlandiya Emniyet Görevlisi Vesa Pihajoki yaptığı açıklamada, "Kur'an-ı Kerim'in yakılması planlanmış olsaydı polis, gösteriyi düzenleyen kişiye izin verilmeyeceğini önceden bildirirdi. Ayrıca söz konusu faaliyet bir gösteri sırasında veya polisin dikkatini çeken başka bir durumda gerçekleşirse, polis müdahale edecektir" dedi.

Haberde, Finlandiya hukukunun diğer İskandinav ülkelerinin aksine "dini barışı" koruduğu ve ihlalinin cezalandırılabileceği bilgisine yer verildi.

KREMLİN YANLISI GAZETECİ PROVOKATİF EYLEM İÇİN ÜCRET ÖDEDİ

Geçen hafta Rus yanlısı İsveç vatandaşı aşırı sağcı gazeteci Chang Frick, Rasmus Paludan'ın Türkiye'ye yönelik provokatif bir eylem yapması için İsveç makamlarına 320 İsveç Kronu (31 ABD Doları) verdiğini itiraf etti.