Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye gelecek

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine NATO sürecini görüşmek üzere 16-17 Mart 2023 tarihinde Türkiye'ye gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 15:26
https://www.qha.com.tr/

İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütüne (NATO) üyelik süreci yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, Macaristan Parlamentosundan çıkacak kararı beklerken Türkiye'nin tepkisini çekti. İsveç ve Finlandiya bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye tarafından eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI 16-17 MART'TA TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Türkiye'nin tepkisini çeken İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için Türkiye ile diplomatik ilişkilerini yoğun bir şekilde yürütüyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine başkent İstanbul'a gelecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada Niinistö, Türkiye'yi 16-17 Mart tarihlerinde ziyaret edecek. Görüşmede Finlandiya'nın NATO'ya başvuru süreci, Türkiye Finlandiya ilişkileri ile güncel ve küresel meseleler ele alınacak. 

FİNLANDİYA, İSVEÇ'TEN ÖNCE NATO'YA ÜYE OLACAK MI?

Kasım 2022'de Türk bayrağının üzerinde yürünmesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepki çığ gibi büyümüştü. Buna bağlı olarak Türkiye, İsveç'in NATO üyelik sürecini askıya aldı. Öte yandan, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç'ten daha önce gerçekleşmesi bekleniyor.