Finlandiya Cumhurbaşkanı: NATO kuruluş amacına geri dönüyor

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, NATO’nun kuruluş amacı olan Rusya'dan gelen tehditleri caydırma ve savunma misyonuna geri döndüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 10:08
https://www.qha.com.tr/

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Belçika'nın başkenti Brüksel’de 8 Ekim 2024 tarihinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Stubb, görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında NATO’nun kuruluş amacına geri döndüğünü belirterek ,"Şu anda NATO 3.0'ın oluşumunu izlediğimize inanıyorum. Tehdit Doğu'dan, özellikle de Rusya'dan geldiğinde, NATO’nun güçlü bir askerî ittifak olarak oynaması gereken caydırıcılık rolüne geri dönüyoruz. Güvenlik alanındaki zorluklar konusunda İttifak içinde ortak bir anlayışa sahibiz ve artık hem caydırıcılık hem de savunma yönünde çalışmamız çok önemli." ifadelerini kullandı.  

Finlandiya'nın dayanışma girişimlerinde ve ittifakın komuta yapılarının iyileştirilmesinde aktif rol aldığını vurgulayan Stubb, "Ordumuzun gücü sayesinde güvenliğin tüketicisi değil sağlayıcısı olacağız ve birçok müttefik ülkenin bu konuda bize yardım etmek için büyük bir istek duyduğunu görüyoruz." dedi.

Ayrıca Finlandiya, İsveç ile birlikte NATO'nun kuzey kanadını güçlendirmek için gelişmiş bir kara grubu oluşturulması üzerinde çalışıyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik topyekûn işgal girişimi ve saldırı başlatmasının ardından Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya NATO'nun kuruluşunun 74. yıldönümü olan 4 Nisan 2023 tarihinde 31. üye ülke olmuştu. Yaklaşık iki asırlık tarafsızlık ve askerî bağlantısızlık ile iki yıl süren müzakerelerin ardından İsveç, 7 Mart 2024 tarihinde resmen NATO üyesi olmuştu.