Ermenistan işgalinin insani bilançosu: 6 milyar dolar

Dünya İnsani Zirvesi'nde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgalinin neden olduğu insani felaket sonucunda mülteciler ve ülke içinde yerinden edilenler için 6 milyar dolardan fazla harcandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 20:00
https://www.qha.com.tr/

Bugün Dünya İnsani Zirvesi'nin öğleden sonraki oturumlarında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zirvenin neticesinde insani krizler yüzünden acı çekenlerin yaşam kalitesinin düzeltilmesinde katkı sağlanacağını ifade etmekle birlikte, insani yardım hususunda Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kaynaklanan sorunlarına da değindi.

Azerbaycan halkının, mülteci olmanın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Aliyev, Ermenistan'ın saldırıları yüzünden Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal edildiğini, 1 milyona yakın kişinin de yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığını belirtti. 

1992 yılında Ermenistan tarafından Azerbaycan'da etnik temizlik ve soykırım uyguladığını söyleyerej 10’dan fazla ülkenin soykırım olarak tanıdığı Hocalı’daki katliamda 613 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan Aliyev, Ermenistan'ın saldırgan politikalarına devam ettiğini söyleyerek geçtiğimiz Nisan ayında Dağlık Karabağ sınırında Azerbaycan vatandaşlarına yönelik düzenlenen saldırıdan da bahsetti. Ermenistan'ın işlediği savaş suçlarının belgelendiğini ifade ederek sivillerin korunmasıyla ilgili  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararlarını görmezden geldiğini vurgulayan Aliyev, halen Dağlık Karabağ ve çevresindeki diğer 7 bölgenin işgal altında olduğunu hatırlattı.

Ermenistan'ın neden olduğu insani felaketten dolayı mülteciler ve ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalanlar için 6 milyar dolardan fazla harcadıklarını söyleyen Aliyev, bunun haricinde bölgede Ermenistan'ın nükleer santrallerinin de bulunduğunu söyleyerek nükleer tehdidin durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, benzer insani sorunlar için her zaman destek vermeye devam edeceklerini ve bununla ilgili her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.