Ermenistan'da Avrasya Ekonomi Birliği'nden ayrılma teklifi

Ermenistan meclisindeki muhalif kanat olan "Yelk Koalisyonu" olarak bilinen grup, mecliste Avrasya Ekonomik Birliği'nden ayrılma yönünde teklif sundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 10:30
https://www.qha.com.tr/

Ermenistan meclisindeki muhalif kanat olan "Yelk Koalisyonu" olarak bilinen grup mecliste Avrasya Ekonomik Birliği'nden ayrılma yönünde teklif sundu. Rusya yanlısı bloğun reddiyle sonuçlanan teklif, siyasi arenada tartışma konusu olarak kaldı. 

Yelk Koalisyonu'nun teklifinde 3 yıllık üyeliğe rağmen kötüye giden ekonomi ve ayrıca Rusya'nın Azerbaycan ile olan silah ticareti vurgulandı. Üyeliğin ayrıca Gürcistan ve İran gibi komşu ülkelerle bağımsız ticari anlaşma yapmayı önlediği de teklifte yer aldı. 

"Ermenistan, Avrasya Ekonomik Birliği'nden ayrılma yönünde politik bir seyir izlemeye başlamalıdır." başlıklı teklif Avrasya Ekonomik Birliği'nin üye ülkelerdeki memnuniyetsizliğinin göstergesi olarak yorumlandı. Ermenistan ise 4 yıl önce Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini kesip Rusya'nın ekonomik vizyonuna yakınlaşacağını ilan etmişti. 

Ermenistan, Kafkasya'da ve Avrasya Ekonomik Birliği içerisinde en fakir ülkelerden biri. Ülkede geçtiğimiz yılda ilk defa Rusya karşıtı gösterilere sahne olmuştu.