Erdoğan ve Biden, Vilnius Zirvesi'nde bir araya gelecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü. Vilnius'ta yarın başlayacak olan NATO Liderler Zirvesi öncesi gerçekleşen görüşmede, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinden Türkiye'nin AB'ye tam üyelik meselesine kadar bir dizi konu müzakere edildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 10:16
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Joe Biden ile Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi öncesinde telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede; Ukrayna'nın NATO'daki konumu, İsveç'in NATO üyeliği, F-16'ların teslimi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik süreci dahil olmak üzere pek çok konunun ele alındığı öğrenildi.

ERDOĞAN VE ABD BAŞKANI BIDEN, VİLNİUS'TA YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, görüşmeye ilişkin, "Liderler, Vilnius'ta yüz yüze görüşme ve Türkiye-ABD ikili ilişkileri ile bölgesel konuları ayrıntılı şekilde ele alma hususlarında mutabık kaldı" açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray ise, "NATO liderlerinin, zirvede ele alacakları bir dizi konuyu tartıştılar ve Ukrayna'yı desteklemeye devam etme konusundaki ortak taahhütlerini ifade ettiler. İkili ilişkilerimizi güçlendirmeye yönelik çabaları gözden geçirdiler. Başkan Biden, İsveç'i bir an önce NATO'ya kabul etme arzusunu da iletti" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK DURUMU

NATO ülkeleri, Vilnius Zirvesi'nde Türkiye'nin üyeliğine şerh koyduğu İsveç'in durumunu da görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesinde İsveç'in terörle mücadele mevzuatında değişiklikler yaptığını ancak bölücü terör örgütü PKK/PYD/YPG mensuplarına destek çıkmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE'NİN F-16 TALEBİ VE AB'YE TAM ÜYELİK SÜRECİ

İletişim Başkanlığı, görüşmeye ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin F-16 talebinin, İsveç'in üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'a, Türkiye'nin F-16 talebine yönelik gösterdiği destek için teşekkür etti. Türkiye'nin, AB'ye üyelik konusunda ilkeli ve dürüst olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'ye tam üyelik sürecini canlandırmak istediklerini, Vilnius Zirvesi'nde, AB'nin önde gelen ülkelerinin ve AB liderliğinin, Türkiye'nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermelerini istediklerini kaydetti."