Erdoğan-Putin Zirvesi sona erdi: Görüşmede neler konuşuldu?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Soçi'de bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2023 17:41
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya'nın Soçi kentine günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada Rusya Devlet Başkanı Vladimri Putin ile baş başa ve heyetler arası görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Görüşmenin ana gündem maddesi ise Tahıl Koridoru Anlaşması oldu. 

RUSYA'NIN YENİ OYUNU: 1 MİLYON TON TAHIL AFRİKA'YA İHRAÇ EDİLECEK

Boçarov Ruçey Sarayı'nda bir saat süren toplantının ardından liderler ortak basın toplantısı yaptı. Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması'na değindiği toplantıda ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine Rsu tahılı gönderilmesi için Katar'ın işbirliği içinde olduğu yeni bir anlaşmaya işaret etti. Putin konuşmasında, "Tahıl Koridoru'nu canlandırmak istiyoruz. Tabii ki bunu yapacağız, tek bir şartla... Bizim tahılımızın engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz. Tarım alanında fiyatların daha dengeli bir seviyeye gelmesini istiyoruz. Tahılımızın önce Türkiye'de işlenmesini sonra ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesini istiyoruz. Bunun için başka ülkelerden yardım istiyoruz. 6 Afrika ülkesiyle anlaşmamızı sürdürüyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ortak Basın Toplantısıhttps://t.co/sif0aR1Gph

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 4, 2023

RUSYA'NIN KKTC KONSOLOSLUK KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına, "Karadeniz Grişimi'nin yeniden canlandırılması ve Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) konsolosluk açma kararını memnuniyetle karşıladık" ifadesiyle başladı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NE OLACAK?

Erdoğan,Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin şunları söyledi:

"Anlaşma, Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin yeniden başlaması konusunda beklentileri malumdur. Eksiklerin giderilerek girişimin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu Sayın Putin'le de paylaştım. Birleşmiş Milletler (BM) ile istişareyle yeni bir öneri paketi hazırladık. Türkiye olarak beklentilerin karşılayacak çözüme inşallah kısa sürede ualşacağımıza inanıyoruz. Kalıcı barış, refah ve istikrarın sürdürlmesinde kararlıyız. Bölgede devam eden çalışmaların kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini umuyoruz. Her zaman söylediğim gibi: Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz."