Ekonomisi durgunlaşan Çin, altın alımında kriz yaşıyor

Ekonomik olarak zor günler yaşayan Çin, 18 aydır sürdürdüğü altın alımı politikasını sürdüremiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 12:34
https://www.qha.com.tr/

Çin yönetimi 2020'de yaşanan pandemi döneminden bugüne kadar geçen süreçte durgunlaşan ekonomisini toparlayamıyor. Buna bağlı olarak dünyada en çok altın alan Çin, 18 aydır sürdürdüğü altın alımı politikasını gerçekleştiremiyor.

ÇİN'İN 18 AYRIDIR ALTIN REZERV SEVİYESİ AYNI

Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta yayımladığı raporunda, Mayıs ayı sonunda Çin'in altın rezervleri geçen ayla aynı seviyedeydi. Art arda 18 ay altın alımı yapılamadı. Çin'in döviz rezervleri önceki aya göre yüzde 0,97 artışla 3,232 trilyon ABD doları oldu. Mayıs ayı sonu itibarıyla Çin'in 18 ayrıdır altın rezerv seviyesinin 72,8 milyon ons altın tuttuğu belirtildi.

ÇİN, ALTIN ALIMI GERÇEKLEŞTİRMEKTE ZORLUK ÇEKİYOR

Dünya Altın Konseyi'ne göre, dünyadaki kamu kurumlarının ilk çeyrek alımları rekor seviyelerdeydi ve Çin, en büyük alıcı ülke oldu. Ancak o zamandan bu yana yüksek fiyatların olumsuz etkisi nedeniyle ekonomisi durgunlaşan Çin'in artık altın alımı gerçekleştirmekte zorluk çektiği bildirildi.

ÇİN YAKIN GELECEKTE ELİNDEKİ ALTINLARI ERİTECEK

Öte yandan 7 Haziran 2024 tarihinde Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından açıklanan verilerde, Mayıs 2024 sonu itibarıyla ülkenin döviz rezervlerinin Nisan ayı sonuna göre 0,97 artışla yaklaşık 31,2 milyar ABD Doları arttığı öğrenildi. Fakat uzmanlar, Çin'deki döviz artışının uzun sürmeyeceğini ve Çin'in yakın gelecekte elindeki altınları eritmeye başlayacağını ifade ediyor.