Dünya ekonomisini derinden sarsan pandemi etkini yitirmiş olmasına rağmen, etkileri hala bazı devletlerde devam ediyor. Çin yönetimi, pandemi dönemi sonrası ekonomik çalkantılarla boğuşuyor. Dünyanın ekonomi devi Çin, artık ordusunun maaşlarını bile ödeyemiyor.
ÇİN ORDUSU MAAŞ KESİNTİLERİYLE KARŞI KARŞIYA
Çin ordusundaki bu durumdan şikayetçi olan Çin ordusundan emekli insanlar, ulluslararası çok dilli gazete ve medya şirketi olan Epoch Times'ın Çince sayfasına konuştu. Gazetenin görüştüğü yetkililer ve bir çok kaynaktan gelen raporlar, Çin ordusun maaş kesintileriyle karşı karşıya olduğunu doğruluyor.
"ORDU İÇİNDE HUZURSUZLUK DOĞURMAYA DEVAM EDİYOR"
Gazete konuya ilişkin 8 Ocak 2023 tarihinde aktardığı raporunda, Çin yönetiminden gelecek olası tehdit ve tehlikelere karşı endişeler nedeni ile kendilerine konuşan Çin ordusundan emekli insanların takma ad kullanmayı tercih ettiğini bildirdi. Çin ordusundan emekli bir işadamı olan Hua, mali sıkıntının altını çizerek, “Memurların maaşlarına ve emekli maaşlarına hiçbir fon gitmiyor; ya gecikiyor ya da zamanında yatırılmıyor. Askerlerin maaşlarındaki gecikme ise ordu içinde huzursuzluk doğurmaya devam ediyor. Durumlar hiç iç açıcı değil” ifadelerini kullandı.
ÖDEMELERDEKİ GECİKME ÇEŞİTLİ KAMU GÖREVLİLERİNİ ETKİLİYOR
Hua, askeri maaşların doğrudan ulusal bütçeden geldiğini, durdurulan sübvansiyonların ise mali kısıtlamalarla karşı karşıya olan yerel yönetimlerden kaynaklandığını bildirdi. Hua ayrıca ödemelerdeki bu gecikmenin, öğretmenler de dahil olmak üzere çeşitli kamu görevlilerini etkilediğinide aktardı.
ÇİN POLİS TEŞKİLATIDA AYNI DURUM SÖZ KONUSU
Yurt dışında yaşayan emekli bir asker olan Bayan Bai, Çin Polis Teşkilatının da maaşlarında kesintiler yapıldığını bildirdi. Maaş kesintilerinin Çin'deki tüm sektörlerde yaygınlaştığını belirtti.
SÜBVANSİYONLARDAKİ AZALMA ÇİN'DEKİ DAHA GENİŞ MALİ ZORLUKLARI YANSITIYOR
Öte yandan gazete kendine gelen bilgiler arasında, Çin'in Ocak 2022'de maliyet düşürme girişiminin bir parçası olarak, yerel yönetimlere çeşitli ikramiye ve maaşlardaki zam artışını azaltma talimatı verdiği bilgisine ulaştı. Bunun sonucunda bazı kamu çalışanlarının aylık maaşlarında üçte bire varan bir düşüş yaşandığı, bu kemer sıkma tedbirinin artık orduyu da kapsayacak şekilde genişletildiği ve bazı askerlerin son altı ay boyunca çeşitli sübvansiyonların askıya alınmasıyla karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Sübvansiyonlardaki azalma, Çin rejiminin karşılaştığı daha geniş mali zorlukları yansıtıyor.
Şİ CİNPİNG'İN ORDUYA MÜDAHELESİ
Ordudaki yolsuzluğun önüne geçmek için Çin lideri Şi Cinping, 2015 yılında subayların gelirinin "sadece maaşları" içermesi ve "başka şüpheli gelir kaynağı olmaması" talimatını vermişti. Ancak 2018'deki maaş ayarlamalarına rağmen son beş yılda ordu için herhangi bir maaş ayarlaması yapılmadı.