Dünya basın özgürlüğü son on iki yılın en düşük seviyesinde

Siyasi, suç ve terör gibi unsurların baskısı gazetecilerin bağımsız çalışmalarını kısıtlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 17:36
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası insan hakları örgütlerinden Freedom House, basın özgürlüğünün son 12 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı.

27 Nisan tarihinde yayınlanan basın özgürlüğü ihlalleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yıllık raporda, 2015 yılında en tehlikeli bölgenin 14 medya çalışanının hayatını kaybettiği Suriye olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca Rusya’nın bugünlerde ''Modern Devlet Propagandacılığının öncüsü''  olduğu da ifade edildi. Kremlin'in özel bilgiler üzerindeki kontrolünün güçlendirildiği ve ''Ukrayna, Moldova, Baltık ve Orta Asya ülkeleri gibi Rusya'ya komşu bölgelerle ilgili jeopolitik siyasi önem taşıyan konularda'' medyayı manipule etme çabalarının hızlandırıldığı da kaydedildi. 

Bununla birlikte söz konusu raporda Rusya Federasyonu'nda ''dezenformasyon makinesinin'' yönünün, Ukrayna’dan ''Putin’in yeni yurtdışı kahramanlığı" olarak lanse edilen Suriye Operasyonu'na yöneldiği de belirtildi.

Örgüt uzmanları toplam 199 ülkenin basın özgürlüğü durumunu değerlendirdiler. Uzmanların verilerine göre basın özgürlüğünün en kötü durumda olduğu ülkeler arasında Belarus(192. sırada), Rusya tarafından işgal edilen (sözde Rus idaresi altındaki) Kırım (195. sırada), İran (190. sırada), Özbekistan (197. sırada), Türkmenistan (198. sırada) ve Kuzey Kore (199. sırada) de yer alıyor.

19 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde savcısı Natalya Poklonskaya’nın, "Azatlık Radyosu" ajansının "Kırım. Hakikat" projesi çalışanı gazeteci Nikolay Semena’ya karşı dava açtığı bildirilmişti. İlgili muhabire Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik açıklamalar içeren makalesinden dolayı suçlamalar yöneltilmişti.

Gazeteci suikastlarından basın mensuplarının takibatına Rusya'nın basın özgürlüğü konusunda uluslararası kamuoyunda hayli kötü bir şöhrete sahip olduğu biliniyor.