Dünya Anayasa Yargısı Konferansı 4. Kongresi’ne Rusya alınmadı

Kongre’nin düzenlenmeye başladığından bu yana ilk kez Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi Başkanı Valery Zorkin ve Kırım’ın işgalini tanıyan diğer Rus hakimlerinin ona katılmasına izin verilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2017 23:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2017 23:02
https://www.qha.com.tr/

Bugün 12 Eylül'de Litvanya’da Dünya Anayasa Yargısı Konferansı 4. Kongresi düzenlendi. Etkinliğin teması; modern dünyada hukukun ve anayasa hukukunun üstünlüğüydü.

Ukrayna Parlamentosu’nun Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi’nin devlet enformasyon sistemlerinin güvenliğinden sorumlu alt komite başkanı milletvekili İrina Friz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada konferansta Ukrayna'nın ve Ukrayna toprak bütünlüğünün Rus işgalciler tarafından ihlal edilmesi meselesinin konuşulduğunu bildirdi.

Ayrıca Kongre’nin düzenlenmeye başladığından bu yana ilk kez  Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi Başkanı Valery Zorkin ve Kırım’ın işgalini tanıyan diğer Rus hakimlerinin katılımına izin verilmediği belirtildi.

159172

Litvanya Anayasa Mahkemesi Başkanı Dainius Zalimas kongre sırasında, “Açıkçası, dünyada yargının bu kadar gözden düşürülmüş başka bir örneği yok. Her uzman hukukçu, Kırım’ın işgalinin saldırganlık ve bir suç olduğunu biliyor. Mahkemenin böyle bir suç işlemek için kullanıldığı hiçbir ülkede görülmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Bunun dışında Kongrede konuşan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de, “Kongre üyeleri hukukun üstünlüğünü ayaklar altında çiğneyen ve binlerce insanın kaderini  mahveden kararları alanların ellerini sıkamaz ve hiçbir zaman da kongreye davet etmez. Özgürlük, insan hakları ve demokrasi için mücadele edenleri savunacağız.” diye kaydetti.