Dört ülkenin anayasasından Kırım Hamlesi

Kırım'ın işgali ile ilgili olarak, dört ülkenin anayasa mahkemesi Rusya'ya karşı hukuki süreç başlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2015 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2015 14:11
https://www.qha.com.tr/

Gürcistan, Litvanya, Letonya ve Moldova anayasa mahkemeleri, Rusya anayasa mahkemesi hakkında 2014'te Rusya tarafından Kırım'ın hukuksuz işgalini durdurmak için çaba göstermediği gerekçesi ile kınama süreci başlatacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Özel Kalemi medya merkezinin verdiği bilgilere göre, bu sürecin başlamasına dair açıklama, adı geçen dört ülkenin anayasa mahkemeleri başkanlarının Ukrayna devlet başkanı Petro Poroşenko ile görüşmesi sırasında yapıldı. Gürcistan'dan Georgi Papuaşvili, Litvanya'dan Deynüs Jalimas, Letonya'dan Aldis Lavinş ve Moldova'dan Aleksandru Tenase'nin Ukrayna başkenti Kiev'e uluslararası hukuk konferansına katılmak üzere geldikleri verilen bilgiler arasında. 

Anayasa mahkemeleri başkanları, Ukrayna'da gelişen süreçlerden uzak kalmadıklarını belirttiler. Litvanya anayasa mahkemesi başkanı Jalimas, "Bu sene Rusya Federasyonu anayasa mahkemesini Kırım'ın işgalini durdurmak için hiçbir harekette bulunmaması sebebinden kınama amacı ile "Batum Süreci" dediğimiz hukuki bir süreç başlattık. Susmamaya karar verdik" diye söyledi.

Rusya tarafından sergilenen saldırganlık ve uluslararası hukuk ilkelerini kaba bir şekilde çiğnemesi eyleminin en azından devletlerarası hukuk çevrelerinin dikkatlerinden kaçmaması gerektiğini vurgulayan Moldova anayasa mahkemesi başkanı Tenase, gösterdikleri tepkinin ve Rusya anayasa mahkemesini kınama muhtıralarının diğer ülkelerin hukukçuları tarafından destekleneceği yönünde ümitlerini dile getirdi.