Donbas’taki kömür ihracatını kontrol eden isimler belli oldu

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilen topraklarda üretilen kömür Rusya’dan çıkarıldıktan sonra Avrupa ülkelerine satılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2017 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2017 16:24
https://www.qha.com.tr/

Aleksandr ve Sergey Melniçuk kardeşleriyle bağlantılı olan iki şirket, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarından yasa dışı olarak Rusya’ya gönderilen kömürün yüzde 70’ini diğer ülkelere ihraç ediyor.

Liga.Net’in hazırladığı haberde,  Aleksandr Melniçuk’un sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde Enerji Bakanı Yardımcısı koltuğunda oturduğu, Sergey Melniçuk'un ise Ukrayna’da yasal olarak kömür satışını yaptığı bildiriliyor.

Habere göre, kömürün yasa dışı ihracatının iki aşamada yapılıyor. Ukrayna'nın işgal edilen topraklardan yasa dışı çıkarılan kömür ilk önce Rusya’ya gönderiliyor, daha sonra ise oradan Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor.

İlk aşamada işgal edilen topraklarda kömürü üreten 20 yakın şirket malı Rusya’ya gönderiyor. Söz konusu şirketlerin en büyüklerini sözde cumhuriyetlerinin yönetimi kontrol ediyor,  kömür Rus gümrüğünde Ukrayna’dan ithal edilen mal gibi kayda geçiriliyor ve Rusya’daki şirketlere satılıyor.

Habere göre, 2016 yılında Ukrayna’nın işgal edilen topraklardan Rusya’ya 36 milyon dolar değerinde 940 bine yakın antrasit ve 8 milyon dolar değerinde diğer kömür çeşitleri çıkarıldı. 2015 yılında ise 1,3 milyon ton kömür Rusya’ya gönderilmişti.

İkinci aşamada kömür Rus limanlardan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Ukrayna’dan yasa dışı çıkarılan ürünü yasallaştırmak için Rus şirketler devlete ait olan RZD Logistik şirketini kullanıyor.

 157655

 

Liga.net yaptığı araştırmada 2016 yılında Rusya’dan Donbas’ta üretilen 800 bin ton antrasitin Türkiye, İtalya, Estonya ve Gürcistan gibi ülkelere satıldığını tespit etti.

İşgal edilen topraklardan üretilen kömrünün Rusya’ya çıkarılma zinciri, aralarında bağlantıları olan iki offshore şirkette son buluyor.

Söz konusu İngiliz Coal Trade Antrahcit LLP (Londra) ve Grecol Limited (Honkong) şirketleri.

Honkonglu şirket kayıtlara göre Lonrdalı şirketin tek sahibi oluyor.

Bu iki şirket adına Rus limanlardan 2016 yılında Ukrayna’da üretilen 588 bin ton kömür gönderildi. Bu da Ukrayna topraklarından yasa dışı Rusya’ya çıkarılan kömürün yüzde 73’üne tekabül ediyor.

Rostovlu iki kömür satıcısı ve Ukraynalı büyük enerji holdingin üst yöneticilerden biri, söz konusu şirketlerin Aleksandr ve Sergey Melniçuk kardeşleri tarafından kontrol edildiğini bildirdi.