Dışişleri Bakanlığı, Kırım’ın dünya haritasındaki yerini kontrol altına alıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım yarımadasının dünya haritalarında yanlış işaretlenmesini önlemek amacıyla “Dünya Haritasında Kırım” projesini hayata geçiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2015 21:35
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2015 21:35
https://www.qha.com.tr/

Dışişleri Bakanlığı’nın Facebook sayfasında, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Fransız Larousse yayınevinin yaptığı gibi dünya haritalarında (elektronik ve basılı haritalar) Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yanlış gösterilmesini önlemek için tedbir alıyor”  şeklinde açıklamaya yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, vatandaşları yabancı yayınlarda Kırım’ın yanlış işaretlendiği olayları kendilerine bildirmeye çağırdı ve söz konusu haritaları yayınlayan şirketlerin merkez ofislerine haritaları, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü teyit eden uluslararası hukuk normlarına ve BM Genel Kurulu’nun 27 Mart 2014 tarihli ve 68/262 No’lu bildirisine uygun hale getirme talebinde bulunacağını bildirdi.

Fransa’nın Larousse yayınevi, 2016 yılı için çıkardığı dünya sosyo-ekonomik atlasında, Kırım yarımadasını Rusya’nın toprağı olarak gösterdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Romain Nadal, Fransa’da Larousse yayınevi tarafından basılan ve Kırım yarımadasını Rusya’nın toprağı olarak gösteren dünya sosyo-ekonomik atlasla ilgili açıklamada bulunarak, Fransa'nın Kırım’ın ilhakını yasadışı olarak kabul ettiğini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini teyit etti.

Nadal, “Biz, Avrupa Birliği ortaklarımız ve neredeyse tüm dünya toplumu olarak Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Ukrayna Parlamentosu, 15 Eylül tarihinde 2954 Sayılı “Ukrayna’nın Bazı Yasalarına Geçici İşgalin Başlangıç Tarihine İlişkin Değişikliklerin Getirilmesi İle İlgili” yasa tasarısını kabul etti. 239 Ukrayna milletvekilinin oyuyla Ukrayna Parlamentosu, Kırım işgalinin başlangıç tarihini 20 Şubat 2014 olarak belirledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 7 Ekim tarihinde ilgili yasayı imzaladı.