Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'teki Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemini lanetledi

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün İsveç'te yapılan Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemini lanetledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 18:25
https://www.qha.com.tr/

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kurban Bayramı'nın ilk gününde polisin izniyle skandal bir eyleme imza atıldı. Bugün Irak asıllı, İslamofobik Salwan Momika isimli provakatör, İslam dünyasının kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in üzerine bastı ve ardından hakaret içerikli söylemlerde bulunarak yaktı. İsveç, NATO'ya üye olmak için onayına ihtiyaç duyduğu Türkiye'den tepki topladı.

HAKAN FİDAN SKANDAL EYLEMİ LANETLEDİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, söz konusu eylemi lanetledi. Fidan sosyal medya paylaşımında, "Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır" ifadelerini kullandı. 

Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik #İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum!#İslamkarşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır.

— Hakan Fidan (@HakanFidan) June 28, 2023

İSVEÇ'İN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırıların ardından adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan Finlandiya Türkiye ve Macaristan tarafından onay alarak NATO'ya girmeyi başardı.

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin, Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.