Dışişleri Bakanı Fidan: Milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha'daki uluslararası forumda yapılan basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan, "Türkiye Suriye'nin milli birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne çok büyük önem atfediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2024 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2024 14:32
https://www.qha.com.tr/

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Aralık 2024 tarihinde Doha Forum 2024'te basın toplantısı yaptı. Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen uluslararası forumda konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduklarını vurguladı.

Suriye'de 61 yıldır iktidarda olan Baas Partisi ve Rus yanlısı savaş suçlusu Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla devrildi. Bunun üzerine Beşşar Esed ülkeyi terk etti. Suriyeli muhalifler, ülkede yönetimi ele aldı.

"SURİYE HALKI ÜLKELERİNİN GELECEĞİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Suriye'de rejimin düşmesinin ardından son gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler.

DEAŞ ve diğer terör örgütleri konusunda aynı endişedeyiz. Bu durumu kullanmalarını istemiyoruz. ABD'li dostlarımızla görüşme halindeyiz, bu terör örgütlerinden gelebilecek her türlü tehdide karşı kendimizi savunma hakkımız olduğunu biliyorlar. Herhangi bir PKK uzantısı Suriye'de meşru taraf olarak değerlendirilemez, görüşecek bir taraf olamaz.

Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Türkiye, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem veriyor. Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler. Kapsayıcılık ilkesinden hiçbir zaman taviz verilmemeli. Bölgede ve bölge dışındaki tüm aktörlerin sakin biçimde hareket etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı. Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın bu süreçte bir kazanım sağlamaması için mücadele etmeliyiz. Suriye'de yeni hükümetin tüm tarafları kapsayıcı şekilde hareket etmesi gerekir. Biz Suriye'de barışın tesisi için elimizden geleni yapacağız. Bölgesel aktörlerle işbirliğimizi devam ettireceğiz.

"YENİ YÖNETİM İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK"

Astana sürecinin savaşı dondurmasından bu yana rejimin son derece değerli bir zamanı vardı problemlerle baş edebilmek için. Ancak 2016'dan bu yana yüksek bir gerilimle süreci yönettiler. Mevcut problemleri çözmek için adım atmadılar. Bu aslında bir mermi bile atılmadan Halep'in neden düştüğünü açıklıyor. Türkiye, komşu ülkelerle birlikte Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için elinden geleni yapacak. Yeni yönetim ile iş birliği yapılacak."

Suriyeliler, Beşşar Esed'in sarayını talan ediyor! pic.twitter.com/D3WCoEv22g

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024

SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ: ESED KAÇTI!

Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.

Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.

Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.

Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024