Demokrat maskeli Çinli casus ABD'de yakayı ele verdi!

Kendisini demokrasi yanlısı olarak sunan Çin asıllı Amerikalı aktivist Şujun Wang, sahip olduğu itibarı Çin yönetimine muhalif olan kişiler hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri Pekin yönetimine aktarmaktan suçlu bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 18:19
https://www.qha.com.tr/

ABD'de demokrasi yanlısı bir grubun kurulmasına yardımcı olan akademisyen Şujun Wang'ın, Pekin'in komünist rejimine karşı olduğu açıkça bilinen bir grubun üyeleri hakkında, 2006'dan beri gizli bir şekilde hassas bilgiler topladığı ve bilgileri Çin istihbarat servisine bildirdiği ortaya çıktı.

25 YILA KADAR HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMASI BEKLENİYOR

ABD Adet Bakanlığı 7 Ağustos 2024 tarihinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, akademisyenin gizli Çin ajanı olarak hareket etmekten suçlu bulunduğunu duyurdu.

Açıklamada yargılama sürecinin ardından jüri, 75 yaşındaki Şujun Wang'ı yabancı bir hükûmetin ajanı olarak hareket etme ve hareket etme komplosu kurma suçlamasıyla dört kez suçlu buldu. Çinli casus Wang'ın gelecek yıl ocak ayında cezası açıklanacak ve 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

ÇİN'İ ELEŞTİRENLERİN YAZIŞMALARINI ELE GEÇİRDİ

ABD Savcılarına göre Şujun Wang, Çin'i eleştiren kişilerin konuşmalarını, toplantılarını ve planlarını anlatan e-postalar elde etti. İddianameye göre Şujun Wang, diğer şifreli mesajlarında, yaklaşan demokrasi yanlısı etkinliklerin ayrıntılarını ve önde gelen Hong Konglu bir muhalif ile ABD’deyken buluşma planlarını iletti.

1994 YILINDAN BU YANA ABD'DE

Ayrıca Şujun Wang'ın Çin’de istihbarattan sorumlu Devlet Güvenlik Bakanlığının emriyle 10 yılı aşkın süre boyunca ikili bir hayat yaşadığı belirtildi. Savcı Yardımcısı Ellen Sise, Şujun Wang'ın Çin hükûmetine karşıymış gibi davranarak aslında Çin'e karşı olan insanlarla yakınlaştığını ve bu insanlara ihanet ettiğini ifade etmişti. Şujun Wang, Çin’de bir üniversitede görev aldıktan sonra 1994’te ABD’ye gelmiş ve daha sonra ABD vatandaşı olmuştu