Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Rutte Suriye'yi görüştü

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin 10 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde gündem Suriye'deki gelişmeler oldu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2024 03:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 03:32
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 10 Aralık 2024 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Suriye'deki gelişmeler ele alındı.

TÜRKİYE ELİNDEN GELENİ YAPMAYA HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreterine; Türkiye’nin, iç savaşın başladığı ilk günden bu yana Suriye’nin toprak bütünlüğü ve istikrarının korunmasını savunduğunu belirtti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan; Suriye’nin kendi halkı tarafından yönetilmesi gerektiğini, terörden arındırılmış bir ve bütün Suriye’nin inşası için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

RUTTE: RUSYA VE İRAN, ESED'İN SUÇLARINA ORTAK OLDU

Rutte, 9 Aralık 2024 tarihinde Suriye'deki Esed rejiminin düşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "(Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile Suriye hakkında konuşmak güzeldi. Bu, milyonlarca kişi için sevinçli ama aynı zamanda belirsiz bir an. Barışçıl bir geçiş, hukukun üstünlüğüne saygı ve azınlıkların korunmasını umuyoruz. Rusya ve İran, Esed'in suçlarına ortak oldular" ifadelerine yer vermişti.

SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 günü itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.

Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.

Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.

Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.