Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Irak'ta Türkmenleri yok farz edemezsiniz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nde katıldığı bir televizyon programının yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2017 22:15
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2017 22:15
https://www.qha.com.tr/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nde katıldığı bir televizyon programının yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve IKBY'nin referandum ısrarı hakkında sorulan soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaptığı açıklama hakikaten çok yanlış bir açıklama. Çünkü bizim yıllardır Irak'ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizi biliyor. Bu hassasiyetimizi ve bunun yanında Kerkük özellikli bir bölge, bunu da bildiği halde kalkıp hala buralarda kendine göre bazı operasyonlar yapma gayretinin içerisine girmesini hiç mi hiç doğru bulmuyorum." şeklinde yanıt verdi.

159305

Söz konusu adımların bir karşılığı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu atılan adımlar bizi yeni bir karar sürecine itti. Milli Güvenlik Kurulu'nu (MGK) bu ayın 27'sinde yapacaktık fakat şimdi ABD dönüşü 22'sinde, referandum meselesini de gündeme alacak şekilde gerçekleştireceğiz. Bizim kanaatimiz belli ama şimdi bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu ayın 22'sindeki MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kendisi çok daha net görecektir." dedi. 

Referandum kararının akıl tutulmasının da ötesinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir defa Irak'ın kenarında 350 km sınırı olan biziz. Burada bir tarafta İran, bir tarafta Suriye. Suriye'nin zaten ne durumda olduğu belli. Burada bizim tavrımız, Irak'ın toprak bütünlüğünden yanadır. İran da bunu paylaşıyor. Burada Türkmenler var, Araplar var. Bunları yok farz edemezsiniz. Zaten Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir adım atılmasına da öyle herkes kolay kolay evet demez." ifadelerini kullandı. Meselenin IKBY içinde de halledilmesinin mümkün olmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak merkezi hükümetinin de hayır dediğini hatırlatarak, MGK ve hükümet kararından sonra Türkiye'nin de tavrını açıkça ortaya koyacağını söyledi.