Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı, Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, Ukraynalı diplomatlar ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinin, Rus işgali altındaki Kırım’da insan hakları durumuna dair karar tasarısının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda desteklenmesi için titiz çalışma yürüttüğünü ifade etti.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çubarov, "BM 3. Komitesinde ön oylama yapıldı... Şimdi de karar tasarısı BM Genel Kurulu’na sunuldu. Meslektaşlarımız, 3. Komite’de yapılan oylama sırasında karar tasarısını desteklemekten çekinen bazı devletlerin temsilcileri ile çalışma yürüttü. Hepimiz olumlu sonuçlar bekliyoruz.” dedi.
Bunun yanı sıra Rusya’nın Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını yerine getirmediğini ve Kırım Tatar Milli Meclisi ne yönelik yasağı kaldırmadığına işaret eden Çubarov, “Rusya BM gözlem misyonunu işgal altındaki Kırım topraklarına girmesine izin vermiyor ancak BM kararlarını ne kadar önemsemese de, bunun gibi her belge ihlalleri kayıtlara geçirerek, dünya toplumunun Rusya'nın saldırganlığına karşı seferberliğini sürdürmesini sağlıyor, siyasi ve ekonomik yaptırımları koruyup güçlendirerek önemli rol oynuyor.” diye kaydetti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bugün 19 Aralık tarihinde düzenlenecek oturumda güncelleştirilmiş “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol’de (Akyar) İnsan Hakları Durumu” ile ilgili karar tasarısını ele alacak.
İngiltere, bugün 19 Aralık’ta BM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada Ukrayna’nın Kırım’daki insan hakları durumuna ilişkin karar tasarısını destekleme çağrısında bulunmuştu.
163247
14 Kasım tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Üçüncü Komitesi’nin oturumu sırasında güncelleştirilmiş “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol’de (Akyar) İnsan Hakları Durumu” ile ilgili karar tasarısı kabul edildi.
Güncelleştirilmiş karar tasarısı Ukrayna’ya, ona ait yarımadanın işgalden kurtarma konusunda verilen desteği güçlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, karar tasarısında BM Adalet Divanı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi yasağının kaldırılması konusundaki kararının yerine getirilmesi talep ediliyor ve Ukraince ile Kırım Tatar dillerinde eğitim verme ihtiyacı da vurgulanıyor. Bunun dışında belgede Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a uluslararası kuruluşların erişiminin sağlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.