Çubarov: Kırım “uzak perspektife” bırakılmamalı

Ukrayna milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Alman politikacıların Kırım’ın işgaline son verilmesi ile ilgili konularda Ukrayna’nın önceliklerini belirleyemediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2017 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2017 17:16
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Kırım’ın köklü halkı Kırım Tatarlarının işgalci devlet tarafından yok edilme tehlikesi altında olduğundan dolayı Ukrayna’nın Kırım’ın kurtarılması konusunu “uzak perspektife” bırakmaması gerektiğini ifade etti.    Kiev'de 8 Ağustos'ta düzenlenen basın toplantısına katılan QHA muhabirinin aktardığına göre, iki Alman politikacının Kırım’ın işgaline ilişkin açıklamalarını yorumlayan Refat Çubarov, “Alman politikacılar Lindner ve Erler, açık şekilde Ukrayna’ya önceliklerini belirleme talimatları veriyor ve onların görüşlerine göre, Kırım bir öncelik olmamalı, çünkü bu onların tutumuymuş. Erler hatta bunun birleşik Avrupa’nın tutumu olduğunu iddia etti! Bu durumda yetkililerimiz ve üst düzey yöneticiler, Kırım’ın sadece bir toprak ve Kırım’ın sadece orada ikamet eden insanlar olmadığı için bekleyemediğini söylemeliydi. Kırım, Ukrayna’nın köklü halkının vatanı. Bu meseleyi “uzak perspektife” bırakırsak Rusya bu köklü halkı yok etmek için elinde geleni yapacaktır” diye kaydetti.

158129

Ukrayna’nın kimseye topraklarında köklü halkların yok edilmesine izin vermemesi gerektiğini ifade eden Refat Çubarov, bundan dolayı Kırım’ın kurtarılması ile ilgili meselelerin Donbas’taki durumun çözülmesi meseleleriyle aynı düzeyde ele alınması gerektiğini belirtti.   Daha önce Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, Rusya ile diğer konularda ilerleme kaydetmek için Kırım’ın Rusya tarafından işgali konusunun bir süreliğine “dondurulması” gerektiğini savunmuştu. Christian Lindner, “Tabudan söz ederken, korkarım öncelikle Kırım’ı uzun vadeli geçici durum olarak değerlendirmek lazım. Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna’nın yarımadası etrafındaki meseleyi diğer alanlarda ilerleme kaydetmek için “dondurmak” lazım” diye konuştu.   Christian Lindner’in ardından Almanya hükümetinin Rusya ile işbirliğinden sorumlu Yetkilisi Gernot Erler, “günümüzde en önemli meselenin Ukrayna’nın doğusundaki çatışmanın çözümü olduğunu, bundan sonra Kırım ile ilgili meselenin çözülebileceği” açıklamasında bulundu.