Çubarov: "Kırım Tatar halkı Ahtem Çiygöz’le gurur duyuyor"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, bugün doğum gününü kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün, vatan Kırım’a dönüşü ve iskanı sırasında halkına özveriyle hizmet ettiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2015 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 13:25
https://www.qha.com.tr/

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Rus işgalciler tarafından tutuklanan ve hemen hemen bir yıldır kanunsuz şekilde hapishanede tutulan yardımcısı Ahtme Çiygöz’ün doğum gününü kutladı.

Kişisel Facebook sayfasında kutlama yayınladığı mesajda Çubarov, “Kırım Tatar halkı Ahtem Çiygöz’le gurur duyuyor. Binlerce yurttaşı ve diğer milliyetlere mensup binlerce kişi onu kendi dostu olarak görüyor. Dünya Ahtem Çiygöz’ü şeref, cesaret ve kırılmaz irade insanı olarak tanıyor. Ondan Cumhurbaşkanları söz ediyor, Kırım Tatar halkına yeni acı ve tehditler getiren Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin ele alındığı farklı uluslararası görüşmeler ve müzakerelerde onun adı dile getiriliyor” diye yazdı.

Kırım Tatar halkının zorlu Kırım’a dönüş ve vatan topraklarında iskan yıllarında halkına özveriyle hizmet eden Çiygöz’ün bugün de Kırım ve Kırım Tatar halkının özgür geleceği için kendini feda ettiğini kaydeden Çubarov, “Ahtem’in doğum gününde öncelikle 18 Mayıs 1944 sürgününü geçirmiş, gençiliğinden Kırım Tatar milli hareketine dahil olan iki kız ve iki erkek evlat  yetiştiren babası Zeytulla ağa ve annesi Aliye ablanın önünde saygıyla eğiliyoruz.  Destek sözlerimizi Ahtem Çiygöz’ün eşi, çocukları ve torunlarına yöneltiyoruz” diye yazdı.

“Birlikte, Kırım toprağına Rus işgalcilerle gelen kötülüğün yok olması ve Kırım Tatar halkının yeniden özgürlüğe kavuşmasını sağlayacağız” diyen Çubarov, Çiygöz ve yakınlarına saadet diledi ve en yakın zamanda halkın özgür Kırım’da toplanacağından emin olduğunu ifade etti.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.

KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, Çiygöz hakkında 21 gün tutukluluk kararı çıkarmıştı. Ardından mahkemeler düzenlenerek Çiygöz’ün tutukluluk süresi uzatılmaya devam etti. Akmescit Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 17 Kasım’da düzenlediği duruşmada, KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresini 29 Ocak 2016 tarihine kadar uzattı.