Çubarov: Kırım’da kimse sorumluluktan kaçamayacak

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2015 08:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2015 08:14
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım’da kanunsuzluk yapan ve baskı uygulayan kimsenin sorumluluktan kaçamayacağını kaydetti.

Refat Çubarov, kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Strasbourg’da, 11 Mart tarihinde Avrupa milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde 26 Şubat davası kapsamında sıradaki Kırım Tatar aktivisti Talât Yunusov’un gözaltına alındığına da değinildiğini bildirdi.

Rusya Kırım'dan gitmedikçe Batı’nın Rusya’ya yönelik davranışının değişmeyeceğini kaydeden Refat Çubarov, “Kırım’da kanunsuzluk yapan ve baskı uygulayan kimse sorumluluktan kaçamayacağından eminim. Avrupa Parlamentosu’ndaki 2 günlük çalışmalar, Rusya, savaşı durdurmadıkça ve Kırım’ı terk etmedikçe Batı’nın kendisine karşı davranışlarını olumlu yöne değiştirme imkanının olmadığını bir kez daha gösterdi” diye kaydetti.

Kırım’ın Kurman (Krasnogvardeyskiy) bölgesi Temir (Yastrebovka) köyünde 11 Mart tarihinde sabah saatlerinde 26 Şubat davası kapsamında 31 yaşındaki Talât Yunusov gözaltına alındı.

Sabah saat 7.00’da maskeli silahlı insanların eve baskın düzenlediğini anlatan Talât Yunusov’un babası Asan Yunusov, “Doğru düzgün hiçbir şey anlatmadılar, kameraların Talât’ın 26 Şubat tarihinde yapılan mitinge katıldığını kaydettiğini ve Talât’ın birilerine karşı şiddet kullanmakla suçlandığını söylediler” diye kaydetti.

Ayrıca Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, 11 Mart akşam saatlerinde gözaltına alınan Talât Yunusov’un evinde arama yapıldığını bildirdi.

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 29 Ocak tarihinde söz konusu mitingi organize etmekle suçlanarak tutuklandı. Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, 11 Şubat tarihinde yapılan duruşmada Ahtem Çiygöz hakkında 19 Mayıs 2015 tarihine kadar tutukluluk kararı çıkardı.

Ardından 26 Şubat tarihinde düzenlenen mitinge katılması nedeniyle Asan Çebiyev gözaltına alındı. Ama Çebiyev, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Daha sonra 7 Şubat tarihinde 26 Şubat mitingine katılan Eskender Kantemirov, evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alındı. Mahkeme Eskender Kantemirov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.

6 Mart tarihinde ise 29 yaşındaki Asan Çaruhov gözaltına alındı. Asan Çaruhov, saatlerce devam eden sorgudan sonra serbest bırakıldı.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin katılımıyla büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istedi.