Çubarov: Kırım’da gazetecileri korumak için tek bir enstrüman var

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2015 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2015 14:37
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, gazetecilere ve diğer insanlara baskı uygulayarak Kırım’daki halkı korkutma olaylarının devam edeceği fikrini ifade etti.

13 Mart tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Kırımlı gazetecilerin evinde yapılan aramaları yorumlayan Çubarov, krymr.com internet sitesine yaptığı açıklamada, "Biz Kiev’de bulunurken, Kırım’da bulunan bu insanlara nasıl yardım edebileceğimizi, onların ve yakınlarının güvenliğini nasıl sağlayabileceğimizi düşünmeliyiz” diyen Çubarov, “Tek bir enstrümanımız var, maksimum ifşa, uluslararası gazetecilik ve insan haklarını koruma kuruluşlarına başvurmak” kaydetti.

Birkaç gün sonra Ukrayna Parlamentosu insan hakları yetkilisi (Ombudsman) Valeriya Lutkovskaya ve belli Ukraynalı uzmanlar ile beraber Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi'nin yetkili diplomatları ile görüşeceğini bildiren Çubarov, görüşme sırasında Kırım’da basın kuruluşlarına ve insanlara karşı yapılan baskılar hakkındaki bilgileri BM’ye iletmeyi planladığını açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ise, Kokorina’nın serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Klimkin, “ Natalya Kokorina serbest bırakılmalı. İşgalci devlet Rusya, Kırım’da ifade özgürlüğüne baskıları durdurmalı” dedi.

13 Mart sabah saatlerinde, Gazetecilik Araştırmaları Merkezi haber sitesinin editörü Natalya Kokorina ve muhabiri Anna Andriyevskaya’nın evinde arama yapıldı.

Daha sonra Natalya Kokorina, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alındı. Kokorina 4 FSB görevlisi tarafından FSB’nin Kırım Şubesine götürüldü.

FSB, Kokorina’yı gözaltına alma olayına ilişkin açıklama yapmayı reddetti.