“Çoğu ülke Kırım’da yaşanan gerçekleri bilmiyor”

BM’de Ukrayna Daimi Temsilcisi Vladimir Yelçenko, “BM’ye üye olan ülkeler, Rusya’nın Kırım’da işlediği suçları hakkında yeterli bilgiye sahip değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 11:16
https://www.qha.com.tr/

BM’de Ukrayna Daimi Temsilcisi Vladimir Yelçenko, Birleşmiş Milletler’e üye olan çoğu ülkelerin Rusya tarafından işgal edilmiş Kırım’da yaşanan olaylar hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu belirtti.

Yelçenko, Ukrayna’nın bir internet sitesine verdiği demeçte, 18 Mart tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işgal edilen bölgelerdeki insan hakları durumunun değerlendirdiği toplantıda BM üye ülkelerinin en az yarısının bulunduğunu anlatarak, “Genelde, böyle olmuyor. Yani katılım çok yüksekti. Rusya ve Çin hariç, diğer üyelerin daimi temsilcileri katıldı. Neredeyse tüm Avrupa Birliği ülkeleri katıldı. Komşu ülkelerimiz, bazı Arap ve Latin Amerika ülkelerin temsilcileri de vardı” diye konuştu.

Her toplantıya kolay kolay katılmayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein’in de toplantıda bulunduğunu anlatan Yelçenko, “Birçok meslektaşım toplantıdan sonra yanıma gelip,  Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’dan ve Kırım’dan gelen hak savunuculardan hiç tahmin etmedikleri yeni bilgileri öğrendiklerini söyledi” diye ifade etti.

Zeid Ra'ad Al Hussein’in Kırım’da yaşanan gerçeklerini ortaya koyan verilerinin açıkladığını anlatan Yelçenko, “Tüm heyetlere, Kırım’da işgalden sonra yaşananları anlatan bir kitap dağıtıldı. Tüm bunlar, Eylül’de BM Genel Kurulu Komitesi’nde Kırım'daki durumun çeşitli yönleri ile bir kararı üzerinde çalışacağımız zaman kullanılacak. İnsan hakları ihlalleri, işkenceler, rehin tutulanlar ve neredeyse tüm Kırım Tatar medyalarının kapatılması söz konusu. Okullarda ve üniversitelerde Kırım Tatarca ve Ukraince dilleri tamamen ihmal ediliyor. BM Genel Kurulu’nun üçüncü ve dördüncü toplantılarda tüm bu konularla ilgili karar alınacak. Bundan dolayı Kırım sorunlarını ele alan bu toplantı bizim çalışmamız için iyi bir temel oluşturacak” şeklinde konuştu.

Rusya tarafından Kırım işgalinin ikinci yıldönümünde 18 Mart 2016 tarihinde New York’ta BM Güvenlik Konseyi karargahında Arria formatında Kırım’da insan haklarının durumu konulu toplantı düzenlendi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein, Freedom House Başkanı Mark Lagon, Kırım İnsan Hakları Grubu koordinatörü Olga Skrıpnik, Kırım İnsan Hakları Grubu temsilcisi Tatyana Peçonçik ve Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantı BM üye ülkeleri delegelerinin yoğun ilgisini çekti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri yaptığı konuşmada, Kırım’daki insan hakları durumunun kritik olmaya devam ettiğini ve uluslararası kuruluşlar tarafından devamlı gözlenmesi gerektiğini belirtti.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu katılımcıları Kırım Tatar Halkının temsilcilerinin işgalci Rus yetkililer tarafından uğradıkları zulüm hakkında bilgilendirerek Rus tarafının ‘hukuksal’ çerçevede KTMM’yi aşırı faaliyetlerde bulunmakla suçlayıp Kırım’da faaliyetlerini yasaklamak istemelerine de ayrıca değindi.  

Kamu kuruluşlarının temsilcileri konuşmalarında Kırım’da çok sayıda insan hakları ihlallerinin gerçekleştiğini söyleyerek bu ihlallerin cezasız kaldığına dikkat çektiler.

Toplantıda ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Litvanya, Letonya, Estonya, Almanya, Polonya, Gürcistan, Japonya, Yeni Zelanda, Türkiye, Avusturya, AB, İsveç, Danimarka, Moldova ve diğer ülkelerin heyetleri aktif katılım sağladılar.

Katılımcılar, Rusya Federasyonunun işgalci devlet olarak Kırım’da insan hakları alanında insani hukuk çerçevesinde belirtilen uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi ve gözetlemesi gerektiğini savundular.