Çinli Büyükelçi, Kırım'ı Rus toprağı yaptı!

Çin'in Paris Büyükelçisi Lou Shaye, katıldığı bir televizyon programında Kırım'ın Rus toprağı olduğunu ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2023 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2023 15:08
https://www.qha.com.tr/

Çin'in Paris Büyükelçisi Lou Shaye, Fransız LCI televizyon kanalında Kırım'ı “Rus toprağı” olarak nitelendirdi ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra egemenliğini tekrar kazanan ülkelerin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı konusunun tartışmaya açık olduğunu ileri sürdü.

Katıldığı programda sunucunun Kırım'ı Ukrayna olarak görüp görmediği sorusuna yanıt veren Büyükelçi, "Sorunu nasıl algıladığınıza bağlı" şeklinde yuvarlak bir yanıt verdi. Bunun ardından Shaye, Kırım'ın "baştan beri Rus toprağı" olduğunu öne sürdü. Ancak, bu konuda ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

ÇİN BÜYÜKELÇİSİNDEN SKANDAL KIRIM DEMECİ!

Çin Büyükelçisi, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlığını ilan eden ülkelerin uluslararası hukukta etkili bir statüye sahip olmadığını çünkü "egemen ülkeler" olarak statülerini gerçekleştirmek için uluslararası bir anlaşma olmadığını kaydetti.

UKRAYNA'DAN ÇİN BÜYÜKELÇİSİNE TEPKİ: BİR DAHAKİ SEFERE VLADİVOSTOK KİMİN DİYE SORMAK İYİ OLACAKTIR

Ardından, Ukrayna'nın Paris Büyükelçisi Vadim Omelçenko, Çinli diplomatın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Omelçenko, "Ya coğrafyayla ilgili bariz sorunlar var ya da bu tür açıklamalar Pekin'in uluslararası hukuka, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine dayalı olarak Ukrayna'da barışı yeniden tesis etme çabalarına ilişkin tutumuyla çelişiyor. 'Kırım kimin?' test sorusu, her zaman olduğu gibi gösterge niteliğindedir. Bir dahaki sefere 'Vladivostok kimin?' sorusunu sormak iyi olacaktır. Sovyetler Birliği artık yok. Hikayesi devam ediyor" dedi.

ÇİN VE RUSYA ARASINDA İŞBİRLİĞİ GİDEREK ARTIYOR!

Çin, Rusya'nın Ukrayna'nın anakarasına yönelik başlattığı işgal girişiminde tarafsız kaldı. Rusya'nın işgalini kınamayı veya Rusya'ya askerlerini geri çekmesi için herhangi bir çağrıda bulunmayı da reddetti. Çinli yetkililer, bunun yerine defalarca tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek konudan uzak durmaya çalıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırı nedeniyle bir çok devlet, Rusya'ya ambargo uyguladı. Bununla birlikte Çin ve Rusya arasındaki ilişki gittikçe derinleşti.  Daha önce, Putin ve Cinping 2030 yılına kadar iki ülke arasındaki kilit ekonomik, askeri ortaklık ve teknolojk işbirliği alanlarını geliştirmeye yönelik çok yönlü ortak bir anlaşma imzamıştı.