Çin'in İpek Yolu projesine, Japonya ve Hindistan'dan karşı atak

Mayıs 2017'de Afrika Kalkınma Bankası'nın Gucerat'taki toplantısında Hindistan başbakanı Narendra Modi "Asya Afrika Büyüme Koridoru" projesini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2017 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2017 15:01
https://www.qha.com.tr/

Hindistan ve Japonya, Çin'in Orta Asya üzerinden Avrupa'ya ulaşan "Tek Kuşak Tek Yol" projesine karşı atak başlattı. Mayıs 2017'de Afrika Kalkınma Bankası'nın Gucerat'taki toplantısında Hindistan başbakanı Narendra Modi  "Asya Afrika Büyüme Koridoru" projesini açıkladı. Bu projenin diğer bir büyük partneri ise Japonya olarak görüldü.

"Koridor"un Güney Doğu ve Güney Asya, Okyanusya ve Afrika'dan oluşan bir rotada ilerleyeceği öğrenildi. Projenin serbest ticaretin maksimize edildiği bir Hint-Pasifik bölgesi yaratmayı amaçladığı belirtildi. Tarihi rotaların yeniden keşfi ile ticaretin canlandırılması amaçlanıyor. Afrika ise bu koridorun potansiyeli yüksek olarak görülen bir alanı. Özellikle Çin'in Afrika'daki baskın yatırımcı pozisyonunu dengelemek ve pastadan Hindistan ve Japonya'nın kayda değer paylar alabilmesi için, bu hamle hayati önem sahip.

Hindistan ayrıca "Kuzey-Güney Transport Koridoru" projesi ile Rusya ve İran ile olan ticaretini arttırmak ve burada da Çin'in etkisini dengelemeyi amaçlıyor. Hindistan'ın batuı sahillerinden St. Petersburg'a uzanacak bu koridor üzerinde çalışmalar devam ediyor. 

Bir başka rekabet alanı ise Hindistan'ın pek varlık göstermediği Orta Asya olarak belirtiliyor. Özellikle Şangay İşbirliği Örgütü'ne katılması ile birlikte bu coğrafyadaki ülkelerle ikili ilişkilerini geliştirmek istediği biliniyor. 

Japonya ise Asya'da uzun yıllardır ulaşım ve taşımacılık projelerinde yatırımcı pozisyonunda bulunuyor. Son yıllarda düşüş gösteren grafiğini yeniden canlandırmak için bu projeye dört elle sarılmış durumda oldukları belirtildi. Başbakan Şinzo Abe Asya ve Afrika pazarlarına toplamda 200 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı.