Çin'in elektrikli arabaları Afrika pazarlarını ele geçirdi

Çin'in elektrikli araçları Batı pazarlarında bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalırken, Afrika'da hızla popülerlik kazanıyor ve elektrikli araç piyasasını ele geçiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2024 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2024 17:16
https://www.qha.com.tr/

Çin'in elektrikli araçları, Batı pazarlarındaki yaptırımlara rağmen Afrika'da hızla popülerlik kazanıyor. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Çin menşeli elektrikli araçlara yüksek tarifeler uygularken, Afrika ülkelerinde bu araçlar giderek daha fazla tercih ediliyor. Kenya, Togo, Gana, Etiyopya gibi ülkelerde elektrikli otobüsler ve motosikletler yerel ulaşımı ele geçirdi.

ÇİNLİ FİRMALAR İÇİN BİR FIRSAT YARATTI

Kenya merkezli BasiGo, BYD gibi Çinli üreticilerden elektrikli otobüsler temin ediyor ve bu araçların tamamı Çin'de üretiliyor. Salgın döneminde Çinli iş adamları, Afrika pazarını ciddi bir şekilde kontrolüne aldı. Ayrıca Çin'in elektrikli araçlarına yerel montajı, vergi ve tarife avantajları sağlanmaya başladı. Etiyopya, 2023’te benzinli ve dizel araçların ithalatını yasaklayarak elektrikli araçların benimsenmesini teşvik etti. Bu da Çinli firmalar için bir fırsat yarattı.

ÇİNLİ MÜHENDİSLERE MUHTAÇ ŞARJ İSTASYONLARI

Afrika'daki elektrikli araç pazarının büyük bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor. Ancak, şarj istasyonlarının eksikliği ve kısa pil ömrü gibi sorunlar, kullanıcıları zorluyor. Bu durumu Afrika'daki elektrikli araç pazarını ele geçirmek için fırsat olarak gören Çinli şirketler hemen işe koyuldu. Afrika'ya maliyetli, ucuz ve Çinli mühendislere muhtaç şarj istasyonları kurdu.