Çin İHA’larına ilgi azalırken Türk İHA’larına talep artıyor

Son on yılda Çin’in insansız hava araçlarını satın alan Körfez ülkeleri, Türk yapımı İHA’lara yönelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2023 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2023 20:00
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında Körfez ülkelerine diplomatik ziyaret gerçekleştirmişti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan görüşmeler sonucunda Türk yapımı Bayraktar insansız hava araçları için milyarlarca dolarlık önemli anlaşmalar imzalandı.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yapılan devasa değerde savunma anlaşmasına yönelik BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar "Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük savunma ve havacılık ihracat sözleşmesi" açıklamasını yapmıştı. Böylelikle, Baykar Teknoloji'den tedarik edilen  Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), gelişmiş sensörleri ve silah sistemleriyle Suudi Arabistan’ın bugüne kadar satın aldığı en gelişmiş insansız hava aracı olacak.

KÖRFEZ ÜLKELERİ, TÜRK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ EN BÜYÜK MÜŞTERİLERİ OLUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Körfez ziyaretleri kapsamında BAE ve Türkiye arasında, savunma sanayi sektörünün de dahil olduğu 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

 

Körfez Arap ülkeleri, son birkaç yıl içinde Türk insansız hava araçlarının en büyük müşterisi olma yolunda ilerliyor. Suudi Arabistan ile yapılan savunma anlaşmasından 1 ay önce de Kuveyt, Bayraktar TB2 sipariş eden 28. ülke olmuştu.

TÜRK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI KÜRESEL DENGELERİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Suudi Arabistan’a AKINCI TİHA satışı ile Türkiye, Çin’i bu hususta dengeleyebilen NATO ülkesi konumuna geldi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ile gerçekleştirilen savunma anlaşmasından önce ağırlıklı olarak Çin yapımı insansız hava araçları satın alıyordu.

2020 yılında Libya'daki hükumet, BAE'nin bu ülkedeki iç savaşta desteklediği milislere gönderdiği Rus yapımı Pantsir-S1 hava savunma sistemlerini imha etmek için Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını kullandı. Türk yapımı silahlı insansız hava araçları, çatışmanın sonucunu BAE tarafından gönderilen hava araçlarından çok daha fazla etkiledi.