Çin'i sarsan "Beyaz Kağıt Devrimi" 1 yıl önce gerçekleşmişti

Çin'de başlayan koronavirüs salgını ülke genelinde çok sert uygulamaları beraberinde getirdi. Bu katı karantina uygulamalarına karşı Doğu Türkistan'da çıkan yangın, Çin şehirlerinde Beyaz Kağıt Devrimi'ni ateşledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2023 19:24
https://www.qha.com.tr/

Çin'de ortaya çıkıp bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, ülke çapında çok sert karantina uygulamalarını beraberinde getirmişti. Çin lideri Şi Cinping'in "Sıfır Kovid" politikası, 3 yılın ardından Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde 21 katlı bir apartmanda çıkan yangın ve kasıtlı ihmalkarlık yüzünden aralarında çocukların da olduğu yüzlerce Doğu Türkistanlının yanarak hayatını kaybetmesi ile çıkmaza girmişti.

ÜRÜMÇİ'DE HALK SOKAKLARA İNDİ

Ürümçi'deki sıkı karantına ve evlerin dışardan kitlenmesi sebebiyle çıkan yangında, dışarı çıkamayan Uygur Türkleri feci bir şekile yanarak hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Ürümçi'de halk sokaklara inerek Çin'in bu orantısız karantina uygulamasını protesto etmiş, kısa süre içinde kelebek etkisi oluşturan protestolar ülke genelinde geniş çaplı protestolara sahne olmuştu.

BEYAZ KAĞIT DEVRİMİ

Protestocular, hükumete tepkilerini ellerinde tuttukları boş beyaz kağıtlarla dile getirdi. 25 Kasım sabahı Pekin'deki yerel kaynaklar, Çin Komünist Partisine (ÇKP) karşı açıkça dile getirilemeyen sözlerin, boş kağıtlarda olduğunu ifade ederek; Beyaz Kağıt Devrimi'nin başlatıldığını açıklamışlardı.

"SIFIR KOVİD" POLİTİKASI

Pekin'de toplanan halk, Ürümçi yangınında hayatını kaybedenleri anma töreni düzenledikten sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilileri tarafından uygulanan "Sıfır Kovid" politikasını protesto etmişti. Yaklaşık dört aydır karantina adı altında evlerine hapsedilen halk "artık yeter" diyerek eylemlere başlamıştı.

ÇİN'DE HÜKUMET KARŞITI EYLEMLER

Totaliter yapısıyla bilinen Çin lideri Şi Cinping, halkın "Sıfır Kovid" politikasına karşı başlattığı Beyaz Kağıt Devrimi'ne başladığı günden 5 Aralık 2022'ye kadar sıkı bir şekilde takip ettirmişti. Çin'deki yerel kaynaklar, 5 Aralık 2022'den sonra polislerin metrolarda, iş yerlerinde ve okullarda telefon kontrolü bahanesiyle, eylemlere katılan herkesi teker teker susturmaya başladını bildirmişti.

Böylece, Çin idaresi tarihinde eşi görülmemiş bir hükumet karşıtı protestoyu tam bir gizlilik halinde engellemişti.