Çin’e Casusluk yapan eski CIA ajanına 10 yıl hapis cezası

ABD'de 71 yaşındaki eski CIA ajanı Aleksander Yuk Ching Ma, Çin hükûmeti adına casusluk yapmak suçundan 10 yıl hapis cezası aldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 18:12
https://www.qha.com.tr/

71 yaşındaki eski CIA ajanı Alexander Yuk Ching Ma, Çin hükûmeti adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ABD Adalet Bakanlığı tarafından 12 Eylül 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre Ma, Ağustos 2020’de FBI ajanına itirafta bulunarak ABD sırlarını Çin’e sattığını kabul etmişti.

SUÇLAMALARI KABUL EDİP ANLAŞMA YAPTI

Ma, mayıs ayında suçlamaları kabul ederek savcılarla bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, Ma’nın hayatı boyunca ABD hükümetiyle iş birliği yapmasını ve gerektiğinde yalan testlerine girmesini öngörüyor. Hong Kong doğumlu ve ABD vatandaşı olan Ma, 1982-1989 yılları arasında CIA’da çalıştı. Kariyerinin ilerleyen dönemlerinde FBI’da da görev aldı. Yetkililer, Ma’nın Şanghay Devlet Güvenlik Bürosunda çalışan Çinli istihbarat görevlilerine gizli bilgileri sağlamak için CIA ajanı olan bir akrabasıyla iş birliği yaptığını açıkladı.

GİZLİ BİLGİLER KARŞILIĞINDA 50 BİN DOLAR ALDI

Ma’nın, Hong Kong’daki bir toplantının videosunu kaydederek ve gizli bilgileri satarak 50 bin dolar nakit aldığı belirtiliyor. 2004 yılında Hawaii’de yaşayan Ma, FBI’ın Honolulu ofisinde sözleşmeli dilbilimci olarak işe başlamıştı. 

FBI’DAN CASUSLUK FAALİYETLERİNİ İZLEME STRATEJİSİ

Savcılar, FBI’ın Ma’nın casusluk faaliyetlerinden haberdar olduğunu ve “faaliyetlerini ve bağlantılarını izlemek ve soruşturmak için bir hilenin parçası olarak onu işe aldığını” açıkladı. Ma’nın kardeşi, dava açılmadan önce ölen bir iş birlikçiydi. Hawaii’deki bir mahkemede Ma, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve ardından 5 yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı.